Безпека праці сторожів у зимовий період

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Взимку особливо гостро стоїть питання навчання та інструктажу сторожів, а також створення умов для їх безпечної роботи. Як уникнути травмування сторожів та охоронників у зимовий період, — підкаже наша стаття.

Сторож — це особа, в обов’язки якої входить збереження майна підприємства та запобігання проникненню в приміщення будівель (на територію) сторонніх осіб.

Як організувати роботу на відкритих територіях в осінньо-зимовий період

Робота сторожів та охоронників часто пов’язана з травмонебезпечними ризиками. Якщо сторожі та охоронники порушують трудову й виробничу дисципліну, інструкції з охорони праці та пожежної безпеки, це призводить до збільшення кількості нещасних випадків, особливо у зимовий період.

Аналіз причин нещасних випадків, які трапляються зі сторожами та охоронниками, та поради щодо правильної організації робіт допоможуть зменшити рівень травматизму на виробництві.

Основні причини нещасних випадків зі сторожами та охоронниками

Можна виділити такі основні причини травмування або загибелі осіб, які залучені до охорони об’єктів, територій, будівель і споруд:

  • недотримання інструкцій з охорони праці;
  • падіння на території підприємств під час обходу та огляду об’єктів;
  • порушення трудової і виробничої дисципліни, вимог з охорони праці, що обумовлено вживанням спиртних напоїв у робочий час і на робочому місці;
  • необережне поводження з вогнем;
  • незнання об’єкта, який перебуває під охороною;
  • незадовільний стан здоров’я сторожа;
  • використання саморобних електричних пристроїв з відкритою спіраллю, наявність оголених проводів, відсутність замків на електрощитах, несправність електророзеток і підключення світильників.

Інші причини, які призводять до травмування:

  • розміщення ліжок і тапчанів на робочих місцях;
  • відсутність схем руху сторожів;
  • куріння у невідведених місцях, самовільний вихід за межі території об’єкта;
  • відсутність на робочому місці засобів зв’язку та переліку номерів телефонів представників адміністрації підприємства, чергового місцевого відділу поліції, пожежної служби, швидкої медичної допомоги тощо;
  • відсутність планів аварійних ситуацій.

Немало нещасних випадків з тяжкими наслідками спричинені тим, що сторожі перебувають на роботі у стані алкогольного сп’яніння, допускають сторонніх осіб на територію, яка охороняється, або самі виходять за межі об’єкта, що перебуває під наглядом.

Безпека праці сторожів у зимовий період  Безпека праці та домедична допомога взимку. Корисна добірка

Серед передумов, які найчастіше призводять до порушень, можна виділити такі:

  • низька вимогливість і відсутність постійного контролю з боку посадових осіб підприємства за виконанням працівниками їхніх посадових обов’язків під час чергувань;
  • відсутність раптового контролю за дотриманням сторожами та охоронниками трудової та виробничої дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, правил внутрішнього трудового розпорядку, особливо під час вечірніх і нічних чергувань та у вихідні;
  • прийняття сторожами та охоронниками під час виконання їхніх службових обов’язків недостатньо обміркованих рішень, що стосуються їхньої особистої безпеки та здоров’я;
  • свідоме недотримання вимог безпеки праці, зокрема тих, що встановлюють законодавчі акти, правила та інструкції.

Часто сторожі не розуміють, як саме потрібно правильно чергувати, що робити в екстрених ситуаціях. Причина такого незнання криється в тому, що зазвичай відповідальні особи не проводить систематичного навчання для сторожів, не розробляють для них інструкцій з охорони праці.

У період дії воєнного стану в інструкції з охорони праці сторожа потрібно прописати порядок дій під час повітряної тривоги, під час обстрілів, правила поведінки у разі виявлення на території об'єкта вибухонебезпечних предметів тощо.

Взимку роботодавці мають тримати на особливому контролі дотримання вимог з охорони праці та активізувати профілактичну роботу серед працівників щодо попередження нещасних випадків через складні погодні умови. При цьому обов’язок підприємця — забезпечити їх теплим спецодягом, ліхтарями, засобами зв’язку, подбати, щоб об’єкти були достатньо освітлені. Необхідно також провести відповідні інструктажі та навчання з працівниками.

Заходи, які допоможуть уникнути травмування сторожів та охоронників

Суб’єкти господарювання мають створити на робочих місцях безпечні умови праці, щоб запобігти травматизму й нещасним випадкам за несприятливих погодних умов і низьких температур. Зокрема взимку роботодавці мають вжити таких заходів, щоб захистити працівників від шкідливої дії зниженої температури:

  • організовати попередні й періодичні медичні огляди;
  • забезпечити працівників засобами індивідуального захисту від холоду, робочим інвентарем для прибирання снігу та льоду, а також піском або іншими протиожеледними матеріалами;
  • провести інструктажі з безпечного ведення робіт у холодний період;
  • надавати перерви для обігрівання і відпочинку;
  • припиняти роботи за несприятливих погодних умов.

Знижена температура може призвести до патологічних змін в організмі — переохолодження і відмороження, застуди, загострення виразкової хвороби шлунку, серцево-судинних захворювань. Загальне переохолодження організму відбувається тоді, коли температура тіла стає нижчою, ніж його фізіологічна межа, — 35 °C.

Представники адміністрації підприємства мають організувати:

  • регулярний обхід або об’їзд пунктів охорони;
  • суворий контроль за нагрівальними електроприладами (ізоляція електропроводки, захищеність нагрівальних елементів);
  • забезпечення сторожів дровами або іншими матеріалами, необхідними для підтримки належної температури в сторожці.

У зимовий період пішохідні доріжки потрібно своєчасно прибирати від снігу й льоду та посипати піском, щоб запобігти падінню працівників.

Як проводити інструктажі під час воєнного стану

Безаварійна робота підприємств не менше залежить від того, наскільки відповідально ставляться до своїх робочих обов’язків самі сторожі. Зокрема вони мають суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, знати, де розташовані засоби пожежогасіння (вони мають бути у справному стані), вміти ними користуватися.

Також важливо подбати про безпечний доступ до води і опалювальних матеріалів, вчасно прибирати снігові замети та дотримуватися норм безпеки під час обходу територій поблизу будівель і споруд, з дахів яких можуть впасти бурульки або крижані чи снігові брили.

Щоб зменшити ризик травм під час ожеледиці, скористайтеся такими порадами.

  • ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву. Руки не повинні бути зайняті торбами;
  • при порушенні рівноваги швидко присядьте — це найбільш реальний шанс утриматися на ногах;
  • падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров’я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться — удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні;
  • не тримайте руки в кишенях — це збільшує можливість не тільки падіння, але й отримання більш важких травм, особливо переломів.

Найкращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи.

Безпека праці сторожів у зимовий період Дізнайтеся, як підготувати організм до зимового періоду

Правильна організація робіт, суворе дотримання правил охорони праці та безпеки виробництва допоможуть запобігти виникненню нещасних випадків.

Забезпечте контроль з питань охорони праці та активізуйте профілактичну роботу серед працівників щодо попередження нещасних випадків через складні погодні умови.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді