Особливості утримання прибудинкової території взимку

Яких заходів повинен вжити роботодавець, щоб утримувати взимку прибудинкові території в належному стані? Якими нормативними актами керуватися? Дізнайтеся більше про те, які підготуватися до холодної пори року.

Прибудинкові території належать до об’єктів благоустрою (ст. 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 № 2807 IV; п. 4.5 ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій»).

Як організувати роботу на відкритих територіях в осінньо-зимовий період

Прибудинкова територія — територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку. 

Утримання в належному стані території означає використання її за призначенням відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, правил благоустрою території населеного пункту, а також санітарне очищення території, її озеленення, збереження та відновлення об'єктів благоустрою.

Відповідно, незалежно від пори року, для догляду за прибудинковою територією потрібно здійснювати такі заходи:

  • доглядати за зеленими насадженнями;
  • збирати побутові відходи;
  • промивати встановлені на території урни;
  • належно утримувати розташовані на прибудинковій території малі архітектурні форми.

Для утримування прибудинкової території в належному стані взимку потрібно регулярно прибирати дороги тротуарів і доріжки навколо будинків, своєчасно очищати від снігу та льоду тротуари й доріжки, посипапати їх протиожеледними матеріалами.

Особливості утримання прибудинкової території взимку  Чи законні вимоги працювати на території роботодавця під час дистанційної роботи

Нормативна база

Загальні вимоги до утримання прибудинкових територій регламентують:

  • Типові правила благоустрою території населеного пункту, затверджені наказом Мінрегіону від 27.11.2017 № 310 (далі — Правила № 310);
  • Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць, затверджені наказом МОЗ від 17.03.2011 № 145 (далі — Санітарні норми);
  • Порядок проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів, затверджений наказом Держжитлокомунгоспу від 23.09.2003 № 154;
  • Методичні рекомендації з прибирання території об’єктів благоустрою населених пунктів, затверджені наказом Мінжитлокомунгоспу від 07.07.2008 № 213 (далі — Методичні рекомендації).

Як утримувати прибудинкові території житлових будинків, визначають Правила безпечної експлуатації житлових і громадських будівель, затверджені Мінжитлокомунгоспом від 30.05.1979 (НПАОП 45.21 1.04 79), та Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Держжитлокомунгоспу від 17.05.2005 № 76 (далі — Правила № 76).

Вимоги до утримання доріг населених пунктів регламентують Технічні правила ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, затверджені наказом Мінрегіону від 14.02.2012 № 54 (далі — Правила № 54).

Як утримувати зелені насадження, визначають Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджені наказом Мінбуду від 10.04.2006 № 105 (далі — Правила № 105).

Межі та режим використання закріпленої за підприємствами, установами, організаціями території визначають відповідні органи державної влади та органи місцевого самоврядування залежно від підпорядкування об’єкта благоустрою або власник, якщо територія перебуває у приватній власності (п. 2 розд. VIІ Правил № 310).

Як очищати проходи та проїзди

Тротуари та внутрішньоквартальні проїзди починають очищати після того, як пройде певний час від початку снігопаду. Те, як часто потрібно прибирати прибудинкові території, залежить від класу тротуару (табл. 1). Сніг, який щойно випав, не рекомендовано прибирати вночі — від 22:00 до 06:00 — адже в цей час він практично не ущільнюється (п. 5.24 Правил № 54).

Клас тротуару визначають як середню кількість пішоходів на годину. Її отримують у результаті розрахунку кількості пішоходів із 08:00 до 18:00 у смузі руху шириною 0,75 м.

Класи тротуару:

  • I клас — у разі руху до 50 пішоходів на годину;
  • II клас — у разі руху від 51 до 100 пішоходів на годину;
  • III клас — у разі руху від 101 і більше пішоходів на годину.

На тротуарах I та II класів доцільно укласти сніг у вали не пізніше 6 год, як закінчився снігопад, на інших територіях — не пізніше 12 год (п. 4.3 Методичних рекомендацій; п. 3.5.17 Правил № 76).

Сніг, що збирається в подвір’ях, на внутрішньоквартальних проїздах і з урахуванням місцевих умов на окремих вулицях, допускається складати на газонах і на вільних територіях при забезпеченні зберігання зелених насаджень.

Як утримувати взимку прибудинкові території  Дізнайтеся, як безпечно та правильно очистити покрівлі будівель та споруд узимку

Таблиця 1

Періодичність робіт на прибудинкових територіях у зимовий період


з/п

Назви робіт

Періодичність робіт (не рідше ніж)

Нормативний документ

1

Зрушення й підмітання снігу (за відсутності снігопаду):

 
  • табл. 5 п. 4.3 Методичних рекомендацій;
  • табл. 3.3 п. 3.5.12 Правил № 76;
  • дод. 8 до Правил № 54

клас тротуару І

три дні

клас тротуару ІІ

два дні

клас тротуару ІІІ

один день

2

Зрушення й підмітання снігу (під час снігопаду):

 

клас тротуару І:

 

температура повітря нижче ніж −2 °C

3 год

температура повітря понад −2 °C

1,5 год

клас тротуару ІІ:

 

температура повітря нижче ніж −2 °C

2 год

температура повітря понад −2 °C

1 год

клас тротуару ІІІ:

 

температура повітря нижче ніж −2 °C

1 год

температура повітря понад −2 °C

0,5 год

внутрішньоквартальні проїзди

1—2 год

3

Видалення побутових відходів у контейнерах (за середньодобової температури −5 °С і нижче)

раз на три дні

п. 2.14 Санітарних норм

4

Миття та дезінфекція контейнерів для зберігання побутових відходів

раз на місяць

п. 2.15 Санітарних норм

Види робіт з прибирання території:

► Ручні. Ручне прибирання виконують на тих ділянках, де неможливо застосувати механізми — невдосконалене покриття, тупикові ділянки тротуарів тощо — або немає змоги забезпечити об’єкт необхідними механізмами.

► Механізовані. Внутрішньоквартальні проїзди і двори прибирають машинами, призначеними для проїзної частини вулиць. У місцях в’їзду та виїзду прибиральних машин на тротуарі потрібно влаштувати пандуси з асфальтобетону або місцеві зниження бортового каменю. Ширина пандуса має бути на 0,5 м більша за ширину машини.

► Комплексні. Території прибирають як вручну, так і механізованим способом. Обсяг робіт планують окремо для кожного способу.

Рекомендації щодо зменшення негативного впливу несприятливих погодних умов на працівників підприємства

Зовнішні майданчики біля вхідних дверей і тамбури сходових кліток слід систематично очищати від снігу і намерзлого льоду.

Прибудинкові території прибирають у такій послідовності: спочатку — тротуари, пішохідні доріжки, потім — дворові території (п. 3.5.8 Правил № 76). У випадку ожеледі й слизькості тротуари й пішохідні доріжки посипають піском.

Прибирання майданчиків, садів, подвір'я, доріг, тротуарів, дворових і внутрішньоквартальних проїздів територій здійснюється прибиральниками; тротуари допускається прибирати спеціалізованою малогабаритною (самохідною та ручною) прибиральною технікою (підмітально-прибиральною, снігоприбиральною, розкидачами протиожеледних сумішей, газонокосарками та ін.) з робочою шириною захвату до 1,5 м.

Місця, які недоступні для прибиральної техніки, прибираються вручну до початку роботи техніки. Із важкодоступних місць допускається подавати сніг на смугу, що прибирається машинами.

Прибирати, крім снігоочищення під час снігопадів, потрібно у ранкові або вечірні години (п. 3.5.9 Правил № 76). Ділянки тротуарів і подвір’їв, покриті ущільненим снігом, прибирають у найкоротші строки, як правило, сколювачами-розпушувачами. Відколи прибирають одночасно зі сколюванням або одразу ж після нього і складають їх разом зі снігом. Сніг за ручного прибирання тротуарів і внутрішньоквартальних проїздів прибирають повністю під шкребок. Якщо немає удосконалених покриттів, його прибирають під зсув. При цьому шар снігу залишають для наступного його ущільнення (п. 3.5.19, 3.5.20 Правил № 76).

Особливості утримання прибудинкової території взимку  Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

Які протиожеледні матеріали застосовувати

Тротуари та внутрішньоквартальні проїзди обробляють піском без домішок солі за нормою посипання 200–300 г/м2. На ділянках із уклонами та сходинками, ділянках перед громадськими й побутовими об’єктами, закладами охорони здоров’я та дитячими закладами норму посипання збільшують до 400–500 г/м2.

В окремих випадках зледенілі або покриті снігово-льодовим накатом внутрішньоквартальні проїзди можна посипати піскосоляною сумішшю з 3%-вим вмістом солі. 

Першочергові території рекомендовано обробляти піскосоляною сумішшю протягом 1,5 год; усі роботи закінчити протягом 3 год. Якщо льодова плівка зберігається, дію повторюють через 2–3 год (п. 5.25–5.30 Правил № 54; п. 3.5.21, 3.5.22 Правил № 76).

Дороги із цементно-бетонним покриттям обробляють хімічними реагентами з урахуванням граничних температур (табл. 2; дод. 6 до Правил № 54). Застосовувати хімічний реагент, якщо гранична температура повітря нижча, ніж та, що зазначена в таблиці, малоефективно.

Таблиця 2

Граничні температури застосування хімічних реагентів

Назва реагенту

Гранична температура повітря, ºС

Назва реагенту

Гранична температура повітря, ºС

Технічна кухонна сіль

-15

Сіль сильвінітових відвалів

-10

Хлористий кальцій лускавитий або фосфатований

-35

Суміш хлористого натрію та хлористого кальцію у співвідношенні (відсоток) за масою 88:12 або 92:8

-20

Розчини хлоридно-натрієвої суміші (25% концентрації), розчин хлористого кальцію (28–35% концентрації)

-15

Як доглядати за зеленими насадженнями взимку

У зимовий період важливо потурбуватися про зелені насадження. Дерева і чагарники, які не переносять низьких температур, вимагають додаткового захисту. Дуже чутливі до морозів молоді рослини. Теплолюбні рослини прикривають ялиновим або сосновим лапником, листям чи торфом. Перед тим, як це зробити, зрізають усі пагони і листя на висоті 6–12 см від землі. Товщина прикривального шару — 5–20 см. Рослини прикривають після заморозків (п. 9.4.11 Правил № 105).

Окремі види магнолій, кипарисовики, троянди вкривають матами, мішковиною, крафт-папером, лапником (п. 9.1.3 Правил № 105).

Бульби жоржин, бегонії бульбової, бульбоцибулини гладіолусів, монтбреції, кореневища канн та інших рослин потрібно прибрати на зимове зберігання (п. 9.4.12 Правил № 105).

Хвойні повністю обгортають мішковиною або крафт-папером, обв’язують шпагатом, обгороджують кілками, щоб запобігти сонячним опікам, обмерзанню й обламуванню снігом і льодом. Стовбури і скелетні гілки слабоморозостійких дерев із гладкою глянцевою корою обгортають мішковиною, щоб запобігти утворенню морозобоїн (п. 8.9.6 Правил № 105).

На озеленених територіях забороняється:

  • улаштовувати звалища сміття, снігу і льоду, за винятком чистого снігу, отриманого від розчищення садово-паркових доріжок;
  • використовувати роторні снігоочисні машини для перекидання снігу на насадження; використання роторних машин для прибирання озеленених вулиць і площ допускається лише за наявності на машині спеціальних спрямувальних пристроїв, що запобігають потраплянню снігу на насадження;
  • скидати сніг із дахів на ділянки, зайняті насадженнями, без ужиття заходів, що забезпечують цілість дерев і чагарників;
  • посипати хімічними препаратами, не дозволеними для використання, тротуари, проїзні і прогулянкові дороги та інші покриття;
  • підвішувати на деревах гамаки, гойдалки, мотузки для сушіння білизни, забивати в стовбури дерев цвяхи, прикріплювати рекламні щити, електропроводи, електрогірлянди з лампочок, прапорцеві гірлянди, колючий дріт та інші огородження, що можуть пошкодити дерева тощо.

Взимку собливу увагу слід приділити аварійним деревам і гілкам, які можуть становити загрозу для життя і здоров’я пішоходів внаслідок снігопадів, вітролому, урагану та інших стихійних природних явищ. Вони також можуть пошкодити транспортні засоби, лінії електропередач, будівлі і споруди. Аварійні дерева, гілки видаляють ручним способом або використовують машини і механізми (п. 9.1.12–9.1.15 Правил № 105). Такі роботи проводять за Правилами охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України, затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу від 30.11.1995 № 51.

Як утримувати взимку прибудинкові території  Як організувати роботи зі звалювання дерев



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді