Профспілки відреагували на законопроєкт про державні свята

У ФПСУ стали на захист 8 березня та 1 травня

Профспілки відреагували на законопроєкт про державні святаДо бурхливих обговорень оновлення календаря державних свят, яке пропонує зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт № 9009, долучилася і Федерація профспілок України. Тут розкритикували ставлення до 8 березня та 1 травня як до комуністичних рудиментів. 

Тривалість робочого часу в період дії воєнного стану

На доказ своєї позиції у профспілках нагадали, що Міжнародний жіночий день (нинішня повна назва — Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир) вперше почали відзначати у США ще в 1909 році, а ООН визнало цю дату на міжнародному рівні у 1977 році. Головним завданням 8 березня пр цьому є загострення уваги на проблемах гендерної нерівності, сексизму, а також боротьба з насильством щодо жінок та захист репродуктивних прав.

За повідомленням ФПСУ, 1 травня має також значно більш тяглу традицію. Так, відзначати цей день на території України почали у Львові ще в 1890 році. Наразі ж День праці є інструментом для нагадування про соціальні проблеми та права людей у галузі трудових відносин. Що ж до радянських міфів навколо 1 травня, то деконструювати їх допомогла відмова від радянської назви (День міжнародної солідарності трудящих) ще в 2017 році.

Профспілки відреагували на законопроєкт про державні свята Робота у вихідні та святкові дні: як не порушити законодавство

У Федерації профспілок також наголосили, що і 8 березня, і 1 травня є мають велике для передових демократій світу (зокрема, є державними святами в усіх країнах Європейського Союзу).

Профспілки відреагували на законопроєкт про державні свята Як проходить Всесвітній День охорони праці

Водночас у ФПСУ запевнили, що підтримують запропоноване законопроєктом відзначення на державному рівні днів народження Тараса Шевченка та Лесі Українки (9 березня та 25 лютого), а також святкування дня матері.

Джерело: Федерація професійних спілок України

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2915

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2172

Наказ про дорожньо-транспортну пригоду

Визначити заходи за результатами службового розслідування ДТП, що сталося з транспортним засобом підприємства, допоможе наказ про дорожньо-транспортну пригоду. Як його скласти — далі у статті.
75

Інструкція з охорони праці садівника

Інструкція з охорони праці садівника є документом, що містить обов’язкові для дотримання садівником вимоги з охорони праці при виконанні робіт, визначених його функціональними обов’язками.
3595

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді