Автономні електростанції: дотримуйтеся правил перед початком використання

Держпраці наголосила на вимогах до правильного введення в експлуатацію

image14

Електробезпека: як організувати експлуатацію електроустановок

Перед початком експлуатації автономних електростанцій  потрібно розробити інструкцію про порядок її включення в роботу та узгодити цю інструкцію з електропередавальною організацією. Також має бути розроблене положення про взаємодію з електропередавальною організацією.

Автономні електростанції: дотримуйтеся правил перед початком використання Скачайте інструкцію з охорони праці під час експлуатації пересувного бензинового генератора електроенергії

В інструкції обов'язково потрібно зазначити:

  • список осіб, які мають право проводити оперативні переговори з оперативними працівниками електропередавальної організації та здійснювати оперативні перемикання;
  • наказ про призначення особи, відповідальної за технічний стан і експлуатацію автономної електростанції;
  • номери телефонів диспетчерського зв’язку електропередавальної організації.

Працівники, які отримають право самостійно підключати або відключати автономну електростанцію, повинні пройти навчання з оперативного обслуговування електроустановок та мати не менш як третю групу з електробезпеки. Ті ж особи, що обслуговують або експлуатують автономні електростанції, можуть мати другу і вищу групу з електробезпеки.

Автономні електростанції: дотримуйтеся правил перед початком використання Більше про електробезпеку

Зауважимо, також перед початком експлуатації автономних електростанцій їх потрібно повністю змонтувати та перевірити. Електрообладнання, пристрої захисту та автоматики, контрольно-вимірювальні прилади, сигналізацію та засоби захисту слід випробувати належним чином.

Під час експлуатації важливо дотримуватись інструкції підприємства-виробника. Схеми підключення до електромережі споживачів повинні унеможливлювати подачу напруги в електромережу 0,22 кВ – 0,38 кВ електропередавальної організації.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
14796

Захисні засоби з електробезпеки

Захисні засоби з електробезпеки — це засоби для захисту людини від ураження електричним струмом. Які існують основні захисні засоби в електроустановках, як вибирають засоби захисту від ураження електричним струмом, які обов'язки щодо захисту працівників від електротравм покладає на роботодавця законодавство — читайте далі.
31554

Інструкція з електробезпеки для осіб, які мають ІІ кваліфікаційну групу з електробезпеки

Інструкція — це нормативний документ, який встановлює вимоги безпеки для осіб, які мають ІІ кваліфікаційну групу з електробезпеки. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
6320

Призначення відповідального за електрогосподарство

Особа, відповідальна за електрогосподарство, повинна мати відповідну групу з електробезпеки та вищу освіту за напрямом (спеціальністю) енергетичного профілю, а також відповідний стаж роботи за цим напрямом. Детальніше — у статті.
42051

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді