Компенсація за працевлаштування ВПО: в якому разі доведеться повернути гроші?

Уряд оновив програму виплати компенсацій

image10

Інфостенд. Компенсації витрат роботодавцю на оплату праці ВПО

Кабмін вніс зміни до програми виплати компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Оновлений формат передбачає два види виплат для роботодавців:

  • компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО на умовах строкових трудових договорів тривалістю до пів року — за умови збереження гарантій зайнятості такої особи протягом періоду, що перевищує тривалість виплати вдвічі (не більш ніж два розміри мінімальної заробітної плати);
  • компенсація витрат роботодавця на перепідготовку та підвищення кваліфікації осіб з числа безробітних ВПО, яких працевлаштовано на період не менш ніж рік (розмір компенсації відбувається в межах вартості навчання з перепідготовки та підвищення кваліфікації, суму визначає Кабмін).

Водночас передбачено, що усі виплачені кошти будуть повернуті, якщо працівника, за якого виплачувалася компенсація, звільнять до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості. При цьому не матиме значення, звільнили особу за власним бажанням, за угодою сторін або ж за ініціативи роботодавця. 

Гроші треба буде повернути або до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, або до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (залежно від джерела фінансування).

Єдиним винятком може бути ситуація, коли на робоче місце звільненого працівника з числа ВПО працевлаштовують іншого зареєстрованого безробітного за направленням територіального центру зайнятості. Якщо на роботу приймають безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб, виплата компенсації продовжиться до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46922

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30106

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10551

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47627

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді