Як перевірятимуть підприємства щодо дотримання правил працевлаштування осіб з інвалідністю?

Контроль за дотриманням квот відбувається на основі даних з реєстрів

image18

Які права й пільги мають особи з інвалідністю в умовах воєнного стану

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю більше не збирає звіти про зайнятість та працевлаштування, тож роботодавцям не потрібно подавати звіт за підсумками минулого року. 

Такі зміни впровадив Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 р. № 2682-IX.

Водночас вимоги законодавства стосовно працевлаштування та зайнятості осіб з інвалідністю, виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, а також нарахування та сплати адміністративно-господарських санкцій за його невиконання жодних змін не зазнали, тож дотримуватися їх необхідно, як і раніше. Проте тепер всю інформацію щодо зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю (та, відповідно, щодо виконання нормативу з працевлаштування) отримують від Пенсійного фонду України.

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю аналізує ці дані і, якщо інформація від ПФУ міститиме ознаки порушень законодавства, це може стати підставою для перевірки.

Крім того, порушників можуть виявити за допомогою даних з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності. 

На підставі зібраної інформації у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю визначають підприємства, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць. Таким об'єктам у формі електронного документа надсилають розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті. Це відбувається через електронні кабінети на веб-порталі електронних послуг ПФУ. 

Джерело: Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Журнал реєстрації перевірок

Для того, щоб не допустити несанкціонованих перевірок, на підприємстві заводять Журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю). Ведення його — добровільне. Скачайте бланк Журналу реєстрації перевірок установленого зразка, щоб бути готовим до приходу контролерів.
56997

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
42624

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
178

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
80670

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді