Нові правила для відпусток під час воєнного стану

Нові правила для відпусток під час воєнного стану

Чи можна відкликати працівника із відпустки без збереження заробітної плати

Новий порядок надання працівникам відпустки без збереження заробітної плати встановив Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ; зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ, (далі — Закон).

Зміни, що внесені до частини четвертої статті 12 Закону, запровадили новий вид відпустки без збереження заробітної плати. Відповідно до цих змін у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО), обов’язково надає йому відпустку без збереження заробітної плати.

Час перебування у відпустці не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Роботодавець не може відмовити працівнику в наданні цієї відпустки.

Умови відпустки:

  1. Тривалість — не більше ніж 90 календарних днів у період дії воєнного стану.
    Закон не обмежив можливості працівника реалізувати своє право на цю відпустку кілька разів, однак загальна тривалість відпусток (частин) яку працівник може вимагати надати відповідно до цієї норми, не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану.
  2. Відпустку надають виключно працівникам, які виїхали за межі території України або набули статус ВПО, що підтверджується довідкою.
    Спосіб підтвердження факту виїзду за межі України Закон не визначає. Відтак рішення щодо надання відпустки роботодавець прийматиме на підставі доказів, які надав працівник, що підтверджують цей факт.
  3. У обов’язковому порядку —за заявою працівника.

Нові правила для відпусток під час воєнного стануСкачайте Наказ про затвердження графіка відпусток 2022

Джерело: Федерація профспілок України

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46924

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30106

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10553

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47631

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183397

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді