Для купівлі антибіотиків потрібно отримати електронний рецепт

Теми:
МОЗ упровадив електронні рецепти, щоб вирішити проблему неконтрольованого та нецільового використання препаратів

 aptechka.jpg
Інфостенд. Аптечка: що взяти із собою у сховище

Із серпня 2022 року всі зареєстровані в Україні антибіотики відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Норми про відпуск антибіотиків за е-рецептами МОЗ затвердило наказом від 21.07.2022 № 1284.

Як отримати

Електронний рецепт можна отримати безпосередньо на прийомі у лікаря. Щоб отримати е-рецепт, необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Із 1 серпня 2022 року е-рецепт зобов’язані виписувати лікарі всіх закладів охорони здоров’я, незалежно від форми власності та підпорядкування, а також лікарі-ФОП, які отримали ліцензію на медпрактику. Умова — наявність технічної можливості внести рецепт до ЕСОЗ (пп. 4 п. 4 наказу МОЗ

«Деякі питання ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров'я» від 28.02.2020 № 587).

Якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

У е-рецепті лікар зазначатиме:

  • діючу речовину, а не конкретну торгову марку препарату;
  • лікарську форму;
  • дозування.

Де придбати ліки 

На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці, що підключена до ЕСОЗ.

Пацієнту лікар видає паперову інформаційну довідку, яку формує електронна система. Саме з нею пацієнт зможе придбати антибіотики в аптеці впродовж 30 днів з моменту виписки рецепта.

Як отримати антибіотик на територіях, де ведуться бойові дії

Аптеки, що розташовані в районі проведення бойових дій або на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації, на час воєнного стану відпускатимуть антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Окрім того, без рецептів антибіотики закуповують волонтерські та благодійні організації.

Джерело: МОЗ

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30106

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
25665

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
38355

Дбаємо про безпечність засобів індивідуального захисту

ЗІЗ повинні забезпечувати належний ступень захисту від небезпеки і мати таку конструкцію, що у передбачуваних умовах експлуатації максимально захистять користувача, який може без ускладнень проводити пов’язану з ризиком діяльність.
1673

Працівник за довідкою медичного закладу не може носити спецвзуття: як діяти?

Слюсар з ремонту колійних машин і механізмів отримує спецодяг і спецвзуття згідно з Нормами видачі ЗІЗ працівникам залізничного транспорту. Однак працівник надав довідку з медичного закладу про те, що йому рекомендовано носити м’яке взуття, тому він працює у своєму взутті. Чи слід видавати працівнику спецвзуття за наявності довідки? Чи зобов’язане підприємство вимагати від працівника носити спецвзуття? Чи необхідно мати висновок медкомісії?
1250

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді