Про нормативне регулювання містобудівної діяльності

Теми:
Державна архітектурно-будівельна інспекція України у листі від 06.11.2015 № 40-701-19/9869 надала роз’яснення щодо нормативного регулювання містобудівної діяльності

Державна архітектурно-будівельна інспекція України (Держархбудінспекція) у листі від 06.11.2015 № 40-701-19/9869 надала роз’яснення щодо нормативного регулювання містобудівної діяльності.

Нормативне регулювання містобудівної діяльності в Україні забезпечують такі акти:

  • Закон України «Про основи містобудування» від 16.11.1992 № 2780-XII (далі — Закон «Про основи містобудування»);
  • Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.1999 № 687-XIV (далі — Закон «Про архітектурну діяльність»);
  • Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 № 3038-VI (далі — Закон «Про регулювання містобудівної діяльності»);
  • ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджені наказом Мінрегіону від 04.06.2014 № 163 (далі — ДБН А.2.2-3:2014).

Відповідно до пункту 1 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, затвердженого постановою КМУ від 13.04.2011 № 466, до будівельних робіт належать роботи з нового будівництва, реконструкції, технічного переоснащення діючих підприємств, реставрації, капітального ремонту.

Крім того, законами України «Про архітектурну діяльність» та «Про регулювання містобудівної діяльності» визначено, що будівельні роботи на об’єкті повинні виконуватись відповідно до затвердженої у встановленому порядку проектної документації.

Порядок складення проектної документації встановлений ДБН А.2.2-3:2014.

Категорія складності об’єкта будівництва визначається відповідно до державних будівельних норм та стандартів на підставі класу наслідків (відповідальності) такого об’єкта будівництва, також віднесення об’єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності здійснюється проектною організацією і замовником будівництва (частина друга і третя статті 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»).

Питання щодо визначення категорії складності об’єкта врегульовані ДСТУ Н Б В.1.2-16:2013 «Визначення класу наслідків (відповідальності) та категорії складності об’єктів будівництва», затвердженим наказом Мінрегіону від 14.05.2013 № 195.

Вимоги для проведення обстеження конструкцій фундаментів, підземних і наземних частин будинків встановлені розділом 5 ДБН В.3.2-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт», затверджених наказом Мінрегіонбуду від 22.07.2009 № 295.

Держархбудінспекція зазначає, що роботи з технічного обстеження у будівництві проводять сертифіковані фахівці з обстеження (відповідно до переліку видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, відповідальні виконавці яких проходять професійну атестацію, затвердженого постановою КМУ «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури» від 23.05.2011 № 554).

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
22

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46961

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30120

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10561

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47688

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді