Допомога по тимчасовій непрацездатності під час простою

Допомога по тимчасовій непрацездатності під час простою

Як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану

Застрахована особа отримує допомогу по тимчасовій непрацездатності у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі:

  • непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;
  • тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Підстава — стаття 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV.

Допомога по тимчасовій непрацездатності під час простоюСкачайте наказ про оголошення простою під час воєнного стану

Якщо працівник під час простою зобов’язаний дотримувати трудового розпорядку або у нього настало право на відпустку по вагітності та пологах, він отримає допомогу по тимчасовій непрацездатності за всі дні непрацездатності, за які втрачає оплату.

Простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 КЗпП).

У інших випадках, якщо під час тривалого простою застрахована особа не здійснює трудову діяльність і не отримує заробітну плату, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, – вона втрачає право на матеріальне забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів ФССУ.

Рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення працівнику під час простою ухвалює комісія із соціального страхування підприємства у зв’язку із відсутністю втрати доходу через тимчасову непрацездатність.

Під час простою не з вини працівника застрахована особа отримує заробітну плату з розрахунку не нижче ніж дві третини тарифної ставки встановленого розряду (окладу). У цьому випадку зберігається право працівника отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності у разі настання страхового випадку. Підстава для призначення допомоги — виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 40% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
27

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23694

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36708

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10554

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32705

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді