Чи зберігається робоче місце за працівником-волонтером

Працівник займається волонтерством. Як оформити його відсутність та яких гарантій дотримувати?

Як збільшити тривалість робочого часу на період воєнного стану

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

КЗпП не містить жодної норми щодо трудових відносин між волонтером і роботодавцем.

На волонтерів не поширюються гарантії статті 119 КЗпП, згідно з якими за працівником зберігається робоче місце та середній заробіток.

У разі відсутності працівника-волонтера на роботі роботодавець має право табелювати це як неявку з нез’ясованих причин «НЗ» або за інших причин «І» та не сплачувати заробітну плату. А в найгіршому випадку — звільнити за прогул.

Чи зберігається робоче місце за працівником-волонтером Зверніть увагу! На час воєнного стану суд може визнати таку відсутність поважною причиною як здійснення громадського обов’язку для збереження життя та здоров’я громадян, що потребують допомоги.

Як волонтеру підтвердити свою громадську діяльність

Знайдіть оптимальні варіанти оформлення відсутності працівника на робочому місці.

Волонтер повинен повідомити роботодавця про те, що він здійснює волонтерську роботу, і скільки часу це забирає. Якщо є змога, надати копію договору про провадження волонтерської діяльності, посвідчення або довідки від організації, з якою він співпрацює.

Роботодавець, зваживши об’єм роботи й трудові функції працівника, зможе оформити трудові права волонтера.

Як оформити відсутність волонтера на роботі

Якщо працівник може суміщати роботу та волонтерство, то встановіть працівникові:

  • неповний робочий час (ст. 56 КЗпП), тобто неповний робочий день або тиждень, відповідно й оплата;
  • дистанційну роботу (ст. 60-2 КЗпП), якщо від працівника важливий результат роботи, а не присутністьна робочому місці;
  • гнучкий режим робочого часу (ст. 60 КЗпП), за яким працівник може на власний розсуд визначати графік роботи, або роботодавець визначає фіксований час (через день, через тиждень тощо).

У всіх вказаних випадках потрібна заява працівника та наказ роботодавця.

Чи зберігається робоче місце за працівником-волонтером Скачайте наказ про дистанційну роботу працівників

Якщо працівник на 100% зайнятий волонтерством і не встигає виконувати свої посадові обов’язки, надайте йому:

  • щорічну основна або додаткову відпустку (ст. 74 КЗпП), за бажанням працівника, із обмеженнями — ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022№ 2136-IX;
  • відпустку без збереження заробітної плати (ст. 25, ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996№ 504/96-ВР), за бажанням працівника, з причин карантину або воєнного стану.

За матеріалами Держпраці

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% на пів року наш електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці», систему «Експертус Охорона праці» або навчальні курси у Вищій школі Охорони праці.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
27

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23694

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36708

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10554

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32705

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді