Доопрацювання Трудового кодексу триває: чергові новації

11 лютого 2016 року відбулося чотирнадцяте засідання робочої групи ВРУ з доопрацювання проекту Трудового кодексу. Про підсумки роботи розповів головуючий на засіданні від сторони профспілок заступник голови Укрнафтогазпрофспілки Сергій Українець

11 лютого 2016 року відбулося чотирнадцяте засідання робочої групи ВРУ з доопрацювання проекту Трудового кодексу (ТК). Про підсумки роботи розповів головуючий на засіданні від сторони профспілок заступник голови Укрнафтогазпрофспілки Сергій Українець.

Норма робочого часу регулюватиметься виключно законом

Робоча група не підтримала пропозицію про те, щоб норму робочого часу визначати не тільки у відповідності із законодавством, але й прописувати умови її встановлення у колективному договорі. На думку профспілок, це дозволяло би підміняти законну норму та в окремих випадках збільшувати тривалість робочого часу.

Визначено максимальну тривалість робочої зміни

Встановлено максимальну тривалість робочої зміни на рівні 12 годин.

Захищено права працюючих інвалідів

Робоча група не підтримала пропозицію про вилучення з ТК норми про те, що робота інвалідів у нічний час допускається лише за їх письмовою згодою та за умови, якщо це не суперечить рекомендаціям медико-соціальної експертної комісії.

Унормовано час початку і закінчення щоденної роботи

Встановлено, що час початку і закінчення щоденної роботи визначається не лише колективним договором, а передусім правилами внутрішнього розпорядку.

Врегульовано порядок застосовування ненормованого робочого часу

Робоча група не підтримала пропозицію зменшити тривалість надурочних робіт протягом року від 120 до 60 годин.

Крім того, збережено норми про те, що:

  • роботодавець зобов’язаний вести весь облік виконаної роботи понад нормою робочого часу, щоб відповідно її оплачувати;
  • у разі систематичного залучення працівника до роботи понад нормою робочого часу, така робота вважається понадурочною.

Зверніть увагу! Роботодавцеві дозволяється безоплатно застосовувати ненормований робочий день лише 1 раз на місяць, але працівник у таких випадках має право на додаткову відпустку до 7 днів. Якщо роботи понад нормою потрібно протягом місяця застосувати повторно — вже другий день роботи понад нормою (а також усі наступні) має оплачуватись працівникові у подвійному розмірі.

Встановлено право на додаткову спеціальну перерву в роботі

Мінімальна перерва, що надається працівникові для відпочинку і харчування і яка не включається до тривалості робочого часу, — не більше 2-х годин і не менше 30 хв.

Також робоча група підтримала пропозицію профспілок надати працівникові право на спеціальну перерву під час роботи не тільки у холодну пору року для обігріву, але й у спекотну (влітку) — для охолодження.

Захищено право на додаткові вихідні

Збережено норму про те, що коли загальний вихідний день збігається з державним або релігійним святом, то цей вихідний переноситься на наступний за святковим день. Дія цієї статті поширюється не тільки на загальні, а на всі без виключення вихідні дні.

Про перенос вихідних днів на інші дати роботодавець має повідомити працівника не пізніше, ніж за 1 місяць.

Унормовано порядок залучення працівників до роботи на вихідних

Збережено норми про те, що:

  • працівники можуть бути залучені до роботи у вихідні дні виключно для необхідності ліквідації наслідків аварії або катастрофи, для виконання невідкладних робіт з метою забезпечення подальшої нормальної роботи підприємства тощо. В усіх інших випадках, коли є потреба працювати у вихідний, така робота допускається лише за наявності письмової згоди працівника
  • копію наказу про залучення працівника до роботи у вихідний день роботодавець зобов’язаний не пізніше наступного дня після його підписання передати на погодження до виборного органу первинної профспілкової організації

Відпустку для профспілкового навчання включено до переліку оплачуваних відпусток

Взято до уваги пропозицію профспілок і до переліку оплачуваних відпусток включено відпустку для профспілкового навчання.

Мінімальна тривалість щорічної відпустки становитиме 28 днів

Встановлено тривалість щорічної трудової відпустки за кожен робочий рік — 28 календарних днів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Організовуємо навчання з охорони праці посадових осіб

Для досягнення безперервного та безпечного стану виробничого процесу роботодавцю потрібно організувати відповідне навчання з питань охорони праці посадових осіб, трудові обов’язки яких пов’язані з загальною організацією здійснення робіт на підприємстві.
15550

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198654

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді