Як евакуйовані працівники можуть отримати лікарняні та декретні допомоги

Як евакуйовані працівники можуть отримати лікарняні та декретні допомоги

Працівники, чиї роботодавці не змогли опрацювати їхній лікарняний і подати за ним заяву-розрахунок у зв’язку з бойовими діями за місцем їх розташування, можуть самостійно звернутись до Фонду соціального страхування України (ФСС), щоб отримати лікарняні та декретну допомогу.

Е-лікарняні: запитання і роз'яснення

Для цього застраховані особи мають звернутись до будь-якого зручного відділення ФСС — за місцем тимчасового перебування внаслідок евакуації, за місцем реєстрації тощо.

Перелік відділень ФСС, які мають можливість здійснювати прийом в умовах воєнного стану та їхні контакти оновлюються за посиланням: https://docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4

Працівник може отримати допомогу:

  • по вагітності та пологах;
  • по тимчасовій втраті працездатності;
  • на поховання.

Кошти будуть перераховані на спеціально відкритий для працівника поточний рахунок або особисту банківську картку.

Слідкувати за станом фінансування можна у телеграм-каналі ФСС.

Щоб отримати матеріальне забезпечення, застрахованим особам потрібно мати при собі паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний.

Також варто підготувати копії таких документів:

  • 1—4, 11—16 сторінок паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  • реєстраційного номера облікової картки платника податків.

За наявності також подаються інші документи, передбачені Порядком надання матеріального забезпечення деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженим постановою правління ФССУ від 24.01.2017 № 8.

Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається.

Допомога надається безпосередньо через робочий орган виконавчої дирекції ФСС у разі, якщо роботодавець не подав заяву-розрахунок за листком непрацездатності працівника.

За матеріалами Фонду соціального страхування України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як забезпечується охорона праці жінок, неповнолітніх та осіб з інвалідністю

Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів забезпечується відповідними законодавчими нормами. Адже через певні фізичні, фізіологічні та інші особливості жінкам, неповнолітнім, інвалідам складніше реалізувати своє право на працю. У статті розповідаємо, як забезпечити рівні можливості для всіх працівників, незалежно від статі, віку чи інвалідності, та створити безпечні умови праці для всіх.
40063

Доплата за шкідливі умови праці

Чинним законодавством передбачені пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Зі статті ви дізнаєтеся, як нараховується доплата за шкідливі умови праці, якими нормативно-правовими актами це регулюється та яка відповідальність чекає на тих, хто порушує вимоги щодо призначення доплат.
27740

Які пільги передбачені для працівників, зайнятих на покрівельних роботах

Окремі види покрівельних робіт належать до робіт із шкідливими та важкими умовами праці. Щоб забезпечити соціальні гарантії працівникам, зайнятим у шкідливих і важких умовах праці, держава гарантує їм право на пільги й компенсації. Дізнайтеся, на які пільги можуть розраховувати працівники, зайняті на покрівельних роботах.
2392

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді