Розслідування нещасних випадків на виробництві в умовах воєнного стану

У Держпраці роз'яснили, за яким порядком розслідувати нещасні випадки на виробництві в умовах воєнного стану

Розслідування нещасних випадків на виробництві в умовах воєнного стану

Державна служба з питань праці інформує щодо випадків травмування (поранення) та загибелі громадян України, які сталися або можуть статися під час виконання трудових (посадових) обов’язків унаслідок ведення бойових дій. Підстава — Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, затверджений Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-IX.

Правила поведінки в зоні бойових дій

Держпраці нагадує, що за час подій на сході України в 2014—2015 роках КМУ постановою від 17.04.2019 № 337 вніс необхідні зміни та виклав Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі — Порядок) у новій редакції. Зокрема, через нагальну потребу до переліку подій, що призвели до нещасних випадків, гострих професійних захворювань (отруєнь), аварій на виробництві, уряд додав події суспільного життя, як-от оголошена та неоголошена війна, терористичний акт, протиправні дії третіх осіб тощо.

Тобто нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання трудових (посадових) обов’язків унаслідок зазначених вище подій, незалежно від наявності впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих чинників, підлягають розслідуванню згідно з Порядком. Окрім того, надалі держава повинна забезпечити конституційні гарантії реалізації застрахованими особами своїх прав на соціальний захист.

Розслідування нещасних випадків на виробництві в умовах воєнного стану Чи штрафуватиме Держпраці за порушення законодавства, скоєні під час воєнного стану

Процедуру розслідування нещасних випадків, що сталися з працівниками внаслідок отримання поранень під час ведення бойових дій, визначає Порядок. Ця процедура така сама, як і для всіх інших видів нещасних випадків. Водночас через воєнний стан і реальну небезпеку Держпраці рекомендує ухвалювати рішення про створення комісії (спеціальної комісії) та проведення розслідування в кожному конкретному нещасному випадку, зважаючи на міркування безпеки для членів комісії та саму можливість проведення розслідування.

Якщо провести розслідування неможливо через загрозу життю і здоров’ю членів комісії, Держпраці пропонує максимально фіксувати, збирати та документувати інформацію, що надходить або стає відомою про нещасні випадки на виробництві, щоб надалі розслідувати їх після нормалізації ситуації. Щодо розпочатих і незавершених через бойові дії розслідувань (спеціальних розслідувань) нещасних випадків Держпраці пропонує продовжити строки їх розслідування до створення умов належного їх завершення.

Джерело: Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
8307

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
80477

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63657

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

У разі настання нещасних випадків, які завдали шкоди робітникам або іншим людям, роботодавець зобов’язаний вжити всіх зусиль для організації неупередженої та повної перевірки обставин таких подій. У статті розповідаємо не лише про загальну процедуру розслідування нещасних випадків, а й про те, як провести розслідування в умовах воєнного стану.
132529

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді