Держгірпромнагляд про розслідування нещасних випадки на виробництві

Держгірпромнагляд у листі від 30.01.2015 № 514/0/5-10/6/15 надав для урахування в роботі пропозиції щодо здійснення в умовах чинного законодавства заходів державного нагляду (контролю) під час проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків на виробництві

З метою забезпечення об’єктивного розслідування нещасних випадків на виробництві та для запобігання подібним випадкам шляхом розроблення вичерпного плану заходів, Держгірпромнагляд у листі від 30.01.2015 № 514/0/5-10/6/15 пропонує застосувати наступні важелі реагування:

1. Невідкладно після утворення спеціальної комісії направити лист до органу досудового розслідування, яким внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбаченого статтями 271-273 Кримінального кодексу України (далі — КПКУ), для інформування про початок роботи спеціальної комісії, надання (у разі необхідності) відповідних матеріалів і висновків, визначених Порядком, та з обґрунтованим клопотанням про винесення постанови про призначення позапланової перевірки на підприємстві, де стався нещасний випадок, передбаченої підпунктом 4 пункту 2 статті 40 КПКУ під час здійснення слідчим процесуальних дій.

2. У разі винесення органом досудового розслідування такої постанови, забезпечити організацію та проведення відповідної перевірки в установленому законодавством порядку, як такої, що здійснюється без дозволу Кабінету Міністрів України відповідно до положень постанови КМУ «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» від 13.08.2014 № 408.

3. На підставі акта перевірки у разі виявлення порушень, що потребують заборони чи обмеження виконання робіт (виробництва) або експлуатації обладнання (устаткування), звернутися з відповідним позовом до адміністративного суду.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
398

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11896

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
64

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47345

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді