За зменшення ставки працівникам медзакладів «на папері» штрафуватимуть

Держпраці готова приймати скарги

За зменшення «на папері» ставки працівникам медзакладів штрафуватимуть

Керівники закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), щоб не виплачувати лікарям базову зарплату, яку встановив Уряд, іноді формально переводять працівників на 0,75 чи 0,5 ставки. При цьому медики й надалі продовжують працювати повний робочий час.

Пільги та компенсації медиків

Така ситуація є порушенням трудового законодавства. Якщо медичний працівник потрапив у таку ситуацію, він має право звернутися зі скаргою до регіонального управління Держпраці.

Якщо фахівці Держпраці встановлять, що керівництво формально перевело медпрацівника на неповний робочий день, а фактично він працює повний, керівник ЗОЗ сплатить штраф — 65 000 грн за кожного працівника.

За зменшення «на папері» ставки працівникам медзакладів штрафуватимутьСкачайте інструкцію з охорони праці для лікаря загальної практики — сімейного лікаря

Під час перевірки Держпраці не розголошує особу заявника

Нагадаємо: із 1 січня 2022 р. державні та комунальні ЗОЗ повинні дотримувати вимог постанови КМУ «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» від 12.01.2022 № 2. Документ передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів і медичних сестер.

Розмір нарахованої заробітної плати медичним працівникам ЗОЗ державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці розраховують від встановленої Урядом базової зарплати на рівні:

  • не менше ніж 20 000 грн — для лікарів (крім лікарів-інтернів), професіоналів з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в ЗОЗ;
  • не менше ніж 13 500 грн — для фахівців з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти.

Якщо лікар чи медсестра працює неповний робочий день або тиждень, їх заробітна плата розраховуватиметься пропорційно до відпрацьованого часу.

Запровадження неповного робочого часу є зміною істотних умов праці. Роботодавець повинен повідомити про це працівників не менше, ніж за два місяці (ст. 32 КЗпП).

Якщо неповний робочий час встановлюється за бажанням працівника, то попереджувати працівника за два місяці не потрібно, і неповний робочий час може бути запроваджений з будь-якого моменту.

Джерело: Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11895

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді