Видача ЗІЗ для комунальників: обов'язки роботодавців

Держпраці роз'яснила, зокрема, як відбувається видача ЗІЗ понад норму

Видача ЗІЗ для комунальників: обов'язки роботодавців

Згідно з нормативно-правовими актами з охорони праці та колективним договором, роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту.

Поради для вибору засобів індивідуального захисту (ЗІЗ)

Застосування бавовняних та змішаних тканин в спеціальному одязі допускається, якщо наявний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо цих тканин відповідно до сфери застосування.

  • для захисту від кислот спецодяг виготовляють із прогумованих тканин або з вовняних тканин з поліхлорвініловим покриттям;
  • для захисту від вологи спецодяг виготовляють із брезентових або прогумованих тканин та тканин, оброблених водовідштовхувальними засобами;
  • для працівників, зайнятих на газонебезпечних роботах, використовують спецодяг, спецвзуття та інші ЗІЗ в антистатичному виконанні.

Видача ЗІЗ для комунальників: обов'язки роботодавцівДізнайтеся про правила зберігання спецодягу

ґНорми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам житлово-комунального господарства затверджені наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 10.12.2012 № 1389. Вони поширюються на всіх суб’єктів господарювання, які надають послуги в житлово-комунальному господарстві (незалежно від форм власності).

Водночас щодо тих працівників житлово-комунального господарства, які виконують роботи, не зазначені у розділі II цих Норм, слід керуватися вимогами норм безоплатної видачі ЗІЗ працівникам відповідних видів економічної діяльності.

Видача ЗІЗ для комунальників: обов'язки роботодавцівЯк заповнювати картку обліку спецодягу та спецвзуття

Засоби індивідуального захисту можуть видаватися працівникам понад передбачені норми:

  1. з урахуванням вимог технологічних процесів і нормативних актів про охорону праці;
  2. за погодженням із представниками профспілкових органів;
  3. за рішенням трудового колективу підприємства.

Видача ЗІЗ для комунальників: обов'язки роботодавцівБільше про термін використання засобів індивідуального захисту

У разі передчасного зношення ЗІЗ роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок (якщо передчасне зношення відбулося не з вини працівника). Якщо ж працівник самостійно придбав спецодяг, інші засоби індивідуального захисту, мийні та знешкоджувальні засоби, роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати.

Колективний договір також передбачає, що роботодавець може видавати працівникам певні засоби індивідуального захисту додатково (понад встановлені норми), якщо фактичні умови праці вимагають їх застосування.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як правильно доглядати за спецодягом

Підприємство, промислова діяльність якого супроводжується небезпечними або шкідливими умовами праці чи пов'язана із використанням забруднювальних матеріалів, повинно видати працівникам засоби індивідуального захисту, зокрема спеціальний захисний одяг та взуття. У статті розглянемо основні правила догляду за спецодягом, які допоможуть зберегти його захисні властивості протягом тривалого часу.
5798

Засоби індивідуального захисту працівників

Для уникнення або мінімізації впливу небезпечних виробничих чинників роботодавець забезпечує працівників підприємства засобами індивідуального захисту. Про види ЗІЗ та особливості кожного виду — далі.
70813

Вимоги до спецодягу

Для безпеки та захисту здоров’я працівників роботодавець зобов’язаний забезпечити їх спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Які вимоги до спецодягу та інших ЗІЗ встановлені у чинних нормативних актах — дізнайтеся зі статті.
18769

Які існують засоби захисту у надзвичайних ситуаціях

Які існують види засобів захисту у надзвичайних ситуаціях, які обов’язки у суб’єктів господарювання щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту у надзвичайних ситуаціях — розповідає експерт.
21154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді