Невакциновані працівники можуть не боятися звільнення

Держпраці пояснила порядок відсторонення від роботи

Невакциновані працівники можуть не боятися звільнення

У Державній служби з питань праці роз’яснили права невакцинованих працівників. Так, відомство запевнило, що звільнення за відмову від щеплення є неможливим.

Плануємо роботу служби охорони праці на 2022 рік: зразки документів

Кодекс законів про працю не передбачає такої підстави для звільнення, як відсутність вакцинації. Натомість працівник може бути відсторонений від роботи, а його обов’язки можуть покласти на іншого працівника з відповідною доплатою 50%, як передбачено законодавством. Крім того, якщо не потрібно проводити конкурс, можна взяти нового працівника за строковим договором до моменту виходу на роботу відстороненої особи. За такою особою робоче місце зберігається на весь період відсторонення.

Відсторонення від роботи оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця із зазначенням строків та обов’язковим ознайомленням під підпис згаданих у ньому осіб. Відстороненим працівникам не оплачують лікарняні.

Травму дистанційного працівника суд визнав травмою на виробництві Електронні лікарняні: запитання і роз'яснення

Втім, якщо працівник захворіє до дня початку відсторонення, перший день такого відсторонення необхідно перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності, і лікарняний буде оплачено на загальних підставах.

Варто пам'ятати, що допуск до роботи можливий лише у випадку вакцинації. ПЛР-тест у цьому разі не може стати підставою повернутися на робоче місце.

У разі суперечностей щодо правомірності відсторонення можна звернутися до Державної служби України з питань праці.

Джерело: Управління Держпраці у Житомирській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді