Верховна Рада підтримала зміни до трудового законодавства

21 вересня депутати ВРУ прийняла в першому читанні законопроєкти, що вносять зміни до трудового законодавства

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкти про зміни в трудовому законодавстві

Законопроєкт № 5161 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» передбачає врегулювання взаємовідносин працівників і роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання роботи, зокрема роботи фрилансерів.

Як укласти колективний договір

Документ пропонує ввести нову особливу форму трудового договору — трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Сторони такого договору за домовленістю можуть визначати необхідність і час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. При цьому оплата праці відбувається виключно за той час, коли працівник фактично виконує роботу.

Водночас працівник зможе більш вільно планувати свою роботу, не прив’язуючись до одного роботодавця та робочого графіку підприємства, планувати свою діяльність залежно від поставлених йому завдань.

Важливо, що працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю, зокрема щодо режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати заробітної плати. Законопроєкт також передбачає гарантовану мінімальну кількість оплачуваних годин на місяць.

Законопроект № 5266 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників», пропонує оновити законодавство про колективні договори.

Документ передбачає, зокрема, такі нововведення:

  • роботодавці зобов’язані повідомляти профспілки про заплановане масове звільнення;
  • всі працівники мають право укладати колективні договори, зокрема ті, хто працює у роботодавців — фізичних осіб;
  • роботодавець зобов’язаний інформувати працівників про умови колективного договору не лише до початку їхньої роботи, а також, якщо договір укладений пізніше та коли до нього вносяться зміни;
  • строк дії умов колективного договору — не більше року в разі реорганізації, зміни власника юридичної особи, відокремленого структурного підрозділу юридичної особи. Колективний договір зберігає чинність протягом усього строку проведення ліквідації роботодавця.

Крім цього, у чинному законодавстві з'являться норми, які забороняють дискримінацію в оголошеннях з працевлаштування. Особи, що зазнали дискримінації, матимуть право звернутися до суду із заявою про відновлення порушених прав, відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Законопроєкт вводить заборону на необґрунтовану відмову в прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника. На вимогу особи, якій відмовили в прийнятті на роботу, роботодавець зобов’язаний письмово повідомити про причину такої відмови.

Джерело: Урядовий портал

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді