Обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва відбуватиметься по-новому

Уряд затвердив низку змін до відповідного нормативного документа

Порядок обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва відбуватиметься по-новому

Кабінет Міністрів України оновив Порядок проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва. Відповідну постанову від 28 квітня опубліковано на урядовому порталі.

Орієнтовний строк експлуатації будівель і споруд

Цей нормативний документ забезпечує відкритий доступ до інформації, що міститься у паспорті об’єкта будівництва для всіх зацікавлених сторін. Йдеться як про органи державної влади, що здійснюють функції контролю та нагляду в визначеній сфері, так і про органи місцевого самоврядування та громадян. Зокрема, можна буде дізнатися про фактичний технічний стан будівель та споруд, терміни їх планових обстежень (не рідше одного разу на десять років), а також рекомендації експертів щодо необхідних заходів для забезпечення надійності й безпеки об’єктів.

Порядок обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва відбуватиметься по-новому Як скласти інструкцію з охорони праці для робітників з обслуговування будівель

Паспорт об’єкта будівництва, складений за результатами обстеження, буде виготовлятися за допомогою Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Він складатиметься для всіх об’єктів класу наслідків СС2 та СС3 (середні та значні наслідки за рівнем можливої небезпеки для здоров’я і життя людей у зв’язку з припиненням експлуатації або з втратою цілісності). Таким чином, йдеться, зокрема, про заклади освіти, культури, спорту, медичного і оздоровчого призначення, адміністративні будівлі, об’єкти інженерної, транспортної інфраструктури та енергетики, а також багатоквартирні житлові будинки незалежно від класу наслідків.

Порядок обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва відбуватиметься по-новому Все про кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві

Також оновлений Порядок передбачає, що виконання робіт з обстеження та паспортизації здійснюватимуть лише виконавці, що пройшли атестацію та мають відповідну кваліфікацію. Вони можуть здійснювати свою діяльність або самостійно, або ж як працівники відповідних підприємств та установ. Знайти інформацію про виконавців також можна буде у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва — у Реєстрі будівельної діяльності.

Крім того, Кабмін ухвалив та оприлюднив постанову «Про затвердження переліку категорій будівельної продукції», що визначає категорії будівельної продукції, щодо якої можуть розроблятися національні документи з визначення прийнятності (в разі відсутності відповідних європейських документів щодо зазначеної категорії продукції) та надаватися висновки про технічну прийнятність.

У Міністерстві розвитку громад та територій зауважили, що цей урядовий акт спрямований на гармонізацію з європейськими умовами розміщення будівельної продукції на національному ринку.

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді