Уряд хоче осучаснити законодавство щодо працевлаштування осіб з інвалідністю

Уряд хоче осучаснити законодавство щодо працевлаштування осіб з інвалідністю

Кабмін підтримав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю».

Калькулятор для розрахунку нормативу для працевлаштування осіб з інвалідністю

Як запевняють у Мінсоцполітики, документ має унормувати загальну систему рівного ставлення до осіб з інвалідністю у сфері зайнятості та професійної діяльності, адже чинний Закон «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» є недостатньо ефективним. Зокрема, в Уряді зазначили, що роботодавці не замотивовані працевлаштовувати осіб з інвалідністю.

Новий законопроєкт спрямований на впровадження:

  • альтернативного способу виконання встановленого законодавством нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • диференційованого підходу щодо працевлаштування осіб з важкою формою інвалідності;
  • електронної форми звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • механізмів працевлаштування осіб з інвалідністю на посадах в органах державної влади та місцевого самоврядування;
  • створення рівних умов для усіх роботодавців в частині відповідальності за порушення законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • інших заходів щодо реалізації ефективних, сучасних та гнучких механізмів з працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі в частині дерегуляції процесів, забезпечення універсального дизайну та розумного пристосування, стимулювання роботодавців з метою створення робочих місць, а також підвищення рівня відповідальності у разі невиконання встановленої квоти.

Уряд хоче осучаснити законодавство щодо працевлаштування осіб з інвалідністюДізнайтеся більше про охорону праці осіб з інвалідністю

В Уряді вказують, що нові норми мають осучаснити законодавство України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю, створивши сприятливі умови, що враховуватимуть інтереси як осіб з інвалідністю, так і роботодавців. Це ж, своєю чергою, має забезпечити позитивний ефект із збільшення рівня працевлаштування осіб з інвалідністю.

У Кабміні зазначили, що система квотування робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю добре зарекомендувала себе у країнах Європейського Союзу.

Джерело: Мінсоцполітики

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді