Держпраці оновлює методрекомендації щодо проведення атестації робочих місць

Наразі суб’єкти господарювання можуть внести свої пропозиції та рекомендації до проєкту Держпраці.

Держпраці оновлює методрекомендації щодо проведення атестації робочих місць

Державна служба України з питань праці оприлюднила проєкт Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці. Документ розроблено відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 № 442.

Шпаргалка: 10 кроків завершального етапу атестації робочих місць за умовами праці

Основна мета атестації робочих місць полягає у врегулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації прав на здорові та безпечні умови праці.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

У випадку коли на робочих місцях не можна забезпечити допустимі умови праці за технологічними вимогами виробництва, технічною недосяжністю та економічною обґрунтованою недоцільністю працівники мають право на пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Періодичність та графік атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років. При цьому відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на власника підприємства. Атестація проводиться атестаційною комісією, а роботодавець повинен забезпечити повне фінансування заходів.

До складу атестаційної комісії рекомендується вводити спеціалістів відділу, головного технолога, працівників відділу кадрів, відділу праці і заробітної плати, відділу охорони праці, промислової безпеки та охорони навколишнього середовища, економічного відділу, органів охорони здоров’я підприємства, профспілкових організацій або уповноваженого найманими працівниками.

Рекомендується також включати представників інших організацій, зокрема територіальних органів Державної служби України з питань праці, проєктних або науково-дослідних установ відповідної галузі, технічних інспекцій праці профспілок.

З результатами атестації повинні обов’язково ознайомлюватись працівники, зайняті на робочому місці, що атестується.

Пропозиції та зауваження до Методичних рекомендації щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці приймаються за адресою:

Державна служба України з питань праці, 01601, м. Київ, вул. Десятинна, 14;
e-mail: [email protected];
факс/тел.: (044) 289-71-49.

Джерело: Державна служба з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

Зі статті ви дізнаєтеся, який алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці, як до неї підготуватися, яку відповідальність нестиме роботодавець, якщо він не провів атестацію, та чи потрібно проводити атестацію під час війни.
48916

Атестація робочих місць у школі

Відповідальним за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць у школі є керівник навчального закладу. Який порядок проведення атестації, хто має входити до складу атестаціїної комісії, яке покарання чекає за непроведення атестації — далі у статті
9531

Які переліки має скласти атестаційна комісія

За роботу в несприятливих умовах працівникам надають пільги і компенсації. Їх призначають на підставі переліків, що складають на підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Які саме переліки за результатами атестації скласти, як правильно їх оформити. Розповідаємо далі.
11129

Протокол засідання атестаційної комісії

Кожне засідання атестаційної комісії оформлюють відповідними протоколами. Щоб зекономити свій час, скачайте наведені у статті зразки протоколів та скористайтеся ними, коли проводитимете на підприємстві атестацію робочих місць.
15493

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді