Як мотивувати працівників дотримуватися правил безпеки

Іноді працівники виконують роботи без засобів індивідуального захисту, ігнорують інструкції з охорони праці тощо. Це може призвести до нещасних випадків, зокрема й із фатальними наслідками. Як мотивувати працівників дбати про власну безпеку, особливо під час пандемії?

Як мотивувати працівників дотримуватися правил безпеки

Порушення правил безпеки; невиконання інструкцій, розпоряджень — небезпечна практика, яка може призвести до непередбачуваних наслідків, що негативно впливають на розвиток підприємств. Проте відповідальні особи не завжди знають, як правильно мотивувати працівників до безпечної праці.

Чому працівники порушують правила безпеки — одне з головних питань, на які потрібно знайти відповідь, перш ніж намагатися щось змінити. Більшість працівників знає правила безпеки, вимоги інструкцій, однак свідомо порушує їх. На думку фахівців, тому є кілька причин, серед яких, наприклад, некомпетентність або безпідставна самовпевненість.

Що змушує працівників порушувати правила безпеки

Мотивація — один із найважливіших чинників, що спонукає працівників виконувати правила безпеки. Коли йдеться про мотивацію, багато хто починає думати про матеріальне заохочення. Однак експерти не радять понукати працівників дотримуватися правил безпеки за допомогою грошей.

Чому матеріальне заохочення неефективне — роз’яснює експерт

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36592

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді