Бурульки: як захистити себе від травм у період відлиги?

На останні дні лютого синоптики прогнозують температуру вище нуля вдень на тлі нічних заморозків. Такі нестійкі погодні умови з перепадами температури провокують утворення бурульок на дахах будинків, козирках та частинах будівель, що виступають.

Бурульки: як захистити себе від травм у період відлиги?

З урахуванням того, що падіння снігу або льоду з даху може призвести до травмування чи навіть до загибелі людини, Фонд соціального страхування опублікував перелік правил безпеки, яких варто дотримуватися.

Спеціальне розслідування нещасних випадків

Так, щоб убезпечити себе від падіння крижаних бурульок та брил сніг, слід:

  • не заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності — самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків;
  • за змогою триматися на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху вулицями міста;
  • проходячи повз будинки або біля високих дерев, необхідно переконатися у відсутності загрози падіння снігу та льодових наростів;
  • якщо ви йдете по тротуару і чуєте нагорі підозрілий шум — не можна зупинятися, піднімати голову і розглядати. Бігти від будівлі теж не можна. Навпаки, потрібно якомога швидше притиснутися до стіни, щоб укриттям послужив козирок даху;
  • батькам та педагогам необхідно роз’яснити дітям небезпеку ігор під час відлиги під карнизами дахів будинків, виключити їх перебування в позаурочний час у цих місцях;
  • проходячи біля високих дерев, спершу необхідно переконатися, що немає загрози падіння снігу;
  • під час прогулянок на свіжому повітрі з маленькими дітьми, не залишати їх без нагляду і не перебувати з ними в місцях можливого падіння з дахів брил, снігу;
  • власникам автотранспорту не слід припарковувати свої машини біля будинків.

Керівникам підприємств, установ і організацій потрібно своєчасно попереджати відповідальні служби про необхідність усунення небезпеки падіння крижаних бурульок з будівель.

Відповідним службам, своєю чергою, слід вести роз’яснювальну роботу про небезпеку падіння крижаних бурульок на пішоходів. Комунальні служби повинні за можливості своєчасно збивати бурульки, що становлять небезпеку. Якщо ж особа самостійно збиває навислі бурульки з вікон верхніх поверхів, варто пам’ятати про небезпеку падіння з висоти.

Варто пам'ятати, що особливу небезпеку сніг та бурульки на дахах становлять у місцях масового скупчення людей та на вузьких вуличках, де тротуари безпосередньо прилягають до будинків. Загрозливою також є ситуація поблизу під’їздів багатоповерхових будинків та при вході до торговельних майданчиків. Ймовірність травмування у цих місцях є найвищою.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11895

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді