Верховна Рада посилила покарання за випалювання рослин в екосистемах

Розмір штрафів збільшено. До того ж, парламент підтримав заборону на спалювання сухої трави

Верховна Рада посилила покарання за випалювання рослин в екосистемах

Верховна Рада України прийняла в цілому Закон № 3526 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій».

Шпаргалка: Дії посадової особи в разі пожежі

Метою Закону є підвищення ефективності управління та контролю у цій сфері, а також посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки в лісах, сільськогосподарських угіддях та інших природних екосистемах.

Наразі в Україні росте кількість пожеж у лісах, на землях водного фонду, сільськогосподарського та рекреаційного призначення, торфовищах та інших категоріях земель через необережне поводження з вогнем, внаслідок масових сільськогосподарських спалювань, що часто призводить до масштабних пожеж.

Площа таких пожеж лише у державному лісовому фонді України щороку становить понад 10 тис. га. Відповідно до оцінки міжнародних експертів у 2019 році Україна посіла перше місце серед країн Європи за кількістю пожеж у сільськогосподарських та водно-болотних угіддях, які завдають непоправної шкоди довкіллю, рослинному та тваринному світу, знищують види рослин і тварин, які підлягають захисту та занесені до Червоної Книги України.

Документ вносить зміни до Водного кодексу України, Кодексу цивільного захисту України, Земельного кодексу України, Законів України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про рослинний світ», «Про тваринний світ», «Про охорону земель», «Про оренду землі».

Внесеними змінами забороняється знищення або пошкодження рослинності, випалювання сухої рослинності або її залишків на землях водного фонду, у тому числі у прибережних захисних смугах та на островах. Штрафи, передбачені за знищення, пошкодження та випалювання полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень, а також за порушення прав державної власності на ліси, збільшено.

Так, штраф за знищення, пошкодження та випалювання рослинності на землях водного фонду та за випалювання торфовищ становитиме:

  • 3-6 тис. грн для громадян;
  • 15-21 тис. грн для посадових осіб.

Якщо ж такі дії відбудуться на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, максимальна величина штрафу становитиме понад 12 тис. грн для громадян та до 30,6 тис. грн для посадових осіб.

Попередження та гасіння пожеж на територіях та об’єктах додається до повноважень Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

Джерело: Верховна Рада України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимоги до розміщення вогнегасників

Як обрати місце для вогнегасника, як повісити вогнегасник, де та як розмістити його у транспорті. Про правила розміщення вогнегасників на підприємствах та транспортних засобах — далі у статті.
62850

Наказ про призначення відповідальних за пожежну безпеку

Керівник підприємства зобов’язаний призначити відповідального за пожежну безпеку на підприємстві та закріпити цей обов’язок у локальних актах підприємства. У статті ви знайдете зразок наказу про призначення відповідального за пожежну безпеку.
99504

Програма вступного інструктажу з питань пожежної безпеки

Навчання нових робітників здійснюється відповідно до програми вступного інструктажу, затвердженої в установленому порядку директором компанії та уповноваженими представниками державних органів пожежного нагляду. Читайте в статті детальніше про зміст цієї програми.
10865

Посадова інструкція інженера з пожежної безпеки

Посадова інструкція інженера з пожежної безпеки встановлює обов’язки, права, основні напрями роботи працівника, відповідального за пожежну безпеку та утримання й експлуатацію засобів протипожежного захисту. Скачайте інструкцію та адаптуйте до умов вашого підприємства.
12946

Види первинних засобів пожежогасіння

Що належить до первинних засобів пожежогасіння, які первинні засоби пожежогасіння використовуються на виробництві, як правильно їх обрати та розмістити. Відповіді на ці та інші питання про первинні засоби пожежогасіння дає експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки.
39179

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді