Україна повертається до адаптивного карантину з кольоровим зонуванням регіонів

Базовим рівнем небезпеки для всієї країни обрано жовтий

Україна повертається до адаптивного карантину з кольоровим зонуванням регіонів

З 24 лютого Україна повернеться до моделі адаптивного карантину (в межах області буде встановлено певний рівень карантинних обмежень — залежно від епідемічної ситуації). При цьому загальнонаціональний карантин буде продовжено до 30 квітня.

Працівник захворів на коронавірус: чи «виробничий» нещасний випадок

Відповідну постанову підтримали у Кабінеті Міністрів України. Документ передбачає такі ж чотири рівні небезпеки, які застосовувалися влітку: зелений, жовтий, помаранчевий та червоний. Базовим для усієї країни було обрано жовтий рівень. Він передбачає заборони на:

  • перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без масок;
  • перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство;
  • самовільне залишення місця самоізоляції, обсервації;
  • перетин державного кордону іноземцями та особами без громадянства без наявного поліса страхування, що виданий страховою компанією з України або іноземною, яка має представництво на території України;
  • перетин контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них іноземцями та особами без громадянства без наявного поліса страхування;
  • проведення масових заходів за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території або наповненістю залів понад 50%;
  • приймання відвідувачів у кінотеатрах та закладах культури з наповненістю залів понад 50%;
  • здійснення регулярних та нерегулярних перевезень в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння;
  • проведення дискотек, робота нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля;
  • робота після 24-ї та до 7-ї години суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування;
  • розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом;
  • діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, якщо не нанесено маркування для дотримання дистанції, не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, покупці не мають засобів індивідуального захисту, немає збору використаних масок в окремі контейнери;
  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів та санаторіїв);
  • відвідування закладів освіти, коли на самоізоляції перебуває більш як 50% здобувачів та персоналу;
  • проведення в закладах освіти масових заходів за участю здобувачів з більше ніж однієї групи та за присутності глядачів;
  • проведення планових заходів з госпіталізації, окрім: а) надання допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим; б) надання у спеціалізованих відділеннях пацієнтам з онкологічними та пульмонологічними захворюваннями; в) надання паліативної допомоги; надання планової високоспеціалізованої допомоги; г) проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення існує значний ризик для життя або здоров’я;
  • діяльність спортзалів та фітнес-центрів, які не можуть обмежити кількість відвідувачів (одна особа на 10 кв. м);
  • відвідування пунктів тимчасового тримання осіб та пунктів тимчасового розміщення біженців;
  • відвідування сторонніми особами установ і закладів соціального захисту, де перебувають громадяни похилого віку;
  • надання засудженим дозволів на короткочасні виїзди за межі установ виконання покарань.

Помаранчевий рівень не передбачатиме встановлення додаткових карантинних обмежень, а лише сигналізуватиме про можливе наближення регіону до червоного рівня епідемічної небезпеки. Водночас органи місцевої влади на цьому рівні можуть вводити додаткові обмежувальні заходи для запобігання поширенню інфекції.

Червоний рівень буде встановлено у разі наявності на території регіону протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:

  1. завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, — більш як 65%;
  2. кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;
  3. кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — більше ніж 60;
  4. коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) — більш як 20%;
  5. рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом — більш як 50%.

Правила пасажирських перевезень на період карантину

Червоний рівень епідемічної небезпеки встановлюється протягом 48 годин з моменту настання підстав для цього. Рішення щодо скасування «червоного» рівня епідемічної небезпеки приймається Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Він запроваджує додаткові заборони на:

  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування;
  • приймання відвідувачів у ТРЦ;
  • приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;
  • приймання відвідувачів закладами торгівлі, окрім тих, щонайменше 60% яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, ліками, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими ЗМІ, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин;
  • приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів;
  • приймання відвідувачів у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах;
  • проведення всіх масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів;
  • робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби;
  • діяльність непродовольчих ринків;
  • відвідування закладів освіти незалежно від форми власності (окрім дошкільних, спеціальних закладів та молодшої школи).

Що ж до зеленого рівня, то він встановлюється одночасно на всій території України у разі досягнення таких ознак:

  1. рівень захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію на території не менш як 13 регіонів України не перевищує 50% епідемічного порогу;
  2. коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) становить менш як 5%.

Водночас Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій підтримала рішення посилити карантинні обмеження та контроль за їх дотриманням, а також підвищити спроможність медичної системи приймати більшу кількість хворих.

Джерело: Кабінет Міністрів України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
96

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5223

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38455

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді