МОП оприлюднила нові посібники з питань захисту працівників від COVID-19

Блок під заголовком новини 1Підпишіться на Telegram-канал Служба охорони праці. Новини! Оперативно й без зайвого шуму інформуємо про важливе

Міжнародна організація праці розробила методичні посібники для сезонних працівників сільського господарства та покоївок в готелях. Рекомендації допоможуть роботодавцям створити безпечні умови праці на робочих місцях і чітко спланувати послідовність дій працівників в умовах пандемії. Тож, яких превентивних заходів слід вжити роботодавцю?
МОП оприлюднила нові посібники з питань захисту працівників від COVID-19


В умовах карантину роботодавець має адаптувати організацію праці та час, необхідний для різних завдань із урахуванням надзвичайних вимог. Посібники МОП містять рекомендації для трьох основних етапів роботи:

  1. підготовка,
  2. виконання,
  3. контроль.

☝ Внесіть зміни до інструкцій з охорони праці через коронавірус

Для сезонних працівників, зокрема, на першому етапі роботодавець має:

  • підготувати засоби гігієни;
  • забезпечити достатню кількість індивідуальних пляшок води із зазначенням на кожній прізвища працівника;
  • вивісити у санвузлах та поруч із каністрами з водою рекомендації щодо запобіжних заходів, миття рук, тощо.
  • МОП радить уникати колективного інформування та передавати вказівки працівникам за допомогою СМС або телефоном.

Роботодавець має організувати безпечний рух людей в робочих приміщеннях. За можливості помітити на підлозі дистанціювання. Обмежити кількість працівників в одному приміщенні.

Методичний посібник МОП містить настанови щодо перевезень працівників, розміщення їх на робочих ділянках, організації перерв та приміщень для паління.

МОП наголошує

Переконайтесь, що увага до небезпеки інфекціювання не применшує важливості і не зменшує уваги до інших ризиків, властивих даній роботі (вантажні роботи, монотонна робота, падіння з висоти, хімічні ризики, використання засобів індивідуального захисту тощо).

Нагадуємо, що надворі літо. Щоб уникнути нещасних випадків через підвищені температури, правильно організуйте роботу працівників в спеку.

В умовах пандемії готелі теж адаптуються до нових умов праці. Зокрема, покоївки готелів мають організувати роботу з урахуванням заходів санітарної безпеки (відповідний розподіл номерів, видів роботи, пересування, підготовка знаряддя). Їм слід використовувати, переважно, індивідуальні інструменти та тримати у візку антисептик.

Як інформувати гостей про нові правила перебування у готелях, взаємодіяти з співробітниками та керівником дізнайтеся у посібнику.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Місця для куріння

Як правильно визначати та облаштувати місця для куріння на підприємстві? Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства щодо куріння тютюнових виробів у заборонених місцях? Про визначення спеціальних місць для куріння на підприємстві та заборонені законом місця для куріння розповідаємо у статті.
44742

Інструкція з охорони праці при роботі на персональному комп’ютері

Діяльність більшості працівників сучасних професій у виробничій сфері пов’язана з використанням комп’ютерної техніки. Скачайте інструкцію з охорони праці при роботі на ПК та ознайомте з нею працівників. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
77419

Електробезпека

Важливо не лише дотримуватися правил електробезпеки, а й знати про причини виникнення електротравм, яка дія електричного струму на організм людини, про умови ураження людини електричним струмом. Електробезпека на виробництві — докладно розповідаємо про всі нюанси у нашій статті.
78602

Навчання з охорони праці

Одне із завдань служби охорони праці підприємства — провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами. Дізнайтеся про принципи організації та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів.
113268

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді