МОП оприлюднила нові посібники з питань захисту працівників від COVID-19

Міжнародна організація праці розробила методичні посібники для сезонних працівників сільського господарства та покоївок в готелях. Рекомендації допоможуть роботодавцям створити безпечні умови праці на робочих місцях і чітко спланувати послідовність дій працівників в умовах пандемії. Тож, яких превентивних заходів слід вжити роботодавцю?
МОП оприлюднила нові посібники з питань захисту працівників від COVID-19


В умовах карантину роботодавець має адаптувати організацію праці та час, необхідний для різних завдань із урахуванням надзвичайних вимог. Посібники МОП містять рекомендації для трьох основних етапів роботи:

  1. підготовка,
  2. виконання,
  3. контроль.

☝ Внесіть зміни до інструкцій з охорони праці через коронавірус

Для сезонних працівників, зокрема, на першому етапі роботодавець має:

  • підготувати засоби гігієни;
  • забезпечити достатню кількість індивідуальних пляшок води із зазначенням на кожній прізвища працівника;
  • вивісити у санвузлах та поруч із каністрами з водою рекомендації щодо запобіжних заходів, миття рук, тощо.
  • МОП радить уникати колективного інформування та передавати вказівки працівникам за допомогою СМС або телефоном.

Роботодавець має організувати безпечний рух людей в робочих приміщеннях. За можливості помітити на підлозі дистанціювання. Обмежити кількість працівників в одному приміщенні.

Методичний посібник МОП містить настанови щодо перевезень працівників, розміщення їх на робочих ділянках, організації перерв та приміщень для паління.

МОП наголошує

Переконайтесь, що увага до небезпеки інфекціювання не применшує важливості і не зменшує уваги до інших ризиків, властивих даній роботі (вантажні роботи, монотонна робота, падіння з висоти, хімічні ризики, використання засобів індивідуального захисту тощо).

Нагадуємо, що надворі літо. Щоб уникнути нещасних випадків через підвищені температури, правильно організуйте роботу працівників в спеку.

В умовах пандемії готелі теж адаптуються до нових умов праці. Зокрема, покоївки готелів мають організувати роботу з урахуванням заходів санітарної безпеки (відповідний розподіл номерів, видів роботи, пересування, підготовка знаряддя). Їм слід використовувати, переважно, індивідуальні інструменти та тримати у візку антисептик.

Як інформувати гостей про нові правила перебування у готелях, взаємодіяти з співробітниками та керівником дізнайтеся у посібнику.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36592

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді