Міжнародна організація праці розробила методичні посібники для сезонних працівників сільського господарства та покоївок в готелях. Рекомендації допоможуть роботодавцям створити безпечні умови праці на робочих місцях і чітко спланувати послідовність дій працівників в умовах пандемії. Тож, яких превентивних заходів слід вжити роботодавцю?
В умовах карантину роботодавець має адаптувати організацію праці та час, необхідний для різних завдань із урахуванням надзвичайних вимог. Посібники МОП містять рекомендації для трьох основних етапів роботи:
- підготовка,
- виконання,
- контроль.
☝ Внесіть зміни до інструкцій з охорони праці через коронавірус
Для сезонних працівників, зокрема, на першому етапі роботодавець має:
- підготувати засоби гігієни;
- забезпечити достатню кількість індивідуальних пляшок води із зазначенням на кожній прізвища працівника;
- вивісити у санвузлах та поруч із каністрами з водою рекомендації щодо запобіжних заходів, миття рук, тощо.
- МОП радить уникати колективного інформування та передавати вказівки працівникам за допомогою СМС або телефоном.
Роботодавець має організувати безпечний рух людей в робочих приміщеннях. За можливості помітити на підлозі дистанціювання. Обмежити кількість працівників в одному приміщенні.
Методичний посібник МОП містить настанови щодо перевезень працівників, розміщення їх на робочих ділянках, організації перерв та приміщень для паління.
Нагадуємо, що надворі літо. Щоб уникнути нещасних випадків через підвищені температури, правильно організуйте роботу працівників в спеку.
В умовах пандемії готелі теж адаптуються до нових умов праці. Зокрема, покоївки готелів мають організувати роботу з урахуванням заходів санітарної безпеки (відповідний розподіл номерів, видів роботи, пересування, підготовка знаряддя). Їм слід використовувати, переважно, індивідуальні інструменти та тримати у візку антисептик.
Як інформувати гостей про нові правила перебування у готелях, взаємодіяти з співробітниками та керівником дізнайтеся у посібнику.
Вимоги Типового положення про навчання з питань охорони праці стосуються організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників підприємства. Дізнайтесь про все, що необхідно знати, далі у статті
Організація охорони праці на підприємстві — це цілісна система прав, обов’язків та повноважень суб’єктів виробничого процесу, процедур, спрямованих на дотримання безпечного рівня виробництва, правил та нормативних вимог, які регулюють питання найманої праці
Типове положення про службу охорони праці є одним з основних нормативно-правових актів з управління охороною праці на підприємстві. Дізнайтесь зі статті про основні вимоги цього положення
Основною метою застосування знаків безпеки є інформування працівників щодо порядку експлуатації обладнання та дозволеної поведінки у промислових приміщеннях. Які існують види знаків безпеки на виробництві, для чого на підприємствах використовують знаки безпеки та сигнальні кольори, та які вимоги щодо них передбачені у законодавстві — далі у статті
З роз'яснень експерта дізнаєтесь, як організувати ці роботи відповідно до правил охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт, які вимоги безпеки при вантажно-розвантажувальних роботах мають знати всі, як розробити й затвердити необхідну документацію та зможете скачати готові зразки