МОП оприлюднила нові посібники з питань захисту працівників від COVID-19

Блок під заголовком новини 1Підпишіться на Telegram-канал Служба охорони праці. Новини! Оперативно й без зайвого шуму інформуємо про важливе

Міжнародна організація праці розробила методичні посібники для сезонних працівників сільського господарства та покоївок в готелях. Рекомендації допоможуть роботодавцям створити безпечні умови праці на робочих місцях і чітко спланувати послідовність дій працівників в умовах пандемії. Тож, яких превентивних заходів слід вжити роботодавцю?
МОП оприлюднила нові посібники з питань захисту працівників від COVID-19


В умовах карантину роботодавець має адаптувати організацію праці та час, необхідний для різних завдань із урахуванням надзвичайних вимог. Посібники МОП містять рекомендації для трьох основних етапів роботи:

  1. підготовка,
  2. виконання,
  3. контроль.

☝ Внесіть зміни до інструкцій з охорони праці через коронавірус

Для сезонних працівників, зокрема, на першому етапі роботодавець має:

  • підготувати засоби гігієни;
  • забезпечити достатню кількість індивідуальних пляшок води із зазначенням на кожній прізвища працівника;
  • вивісити у санвузлах та поруч із каністрами з водою рекомендації щодо запобіжних заходів, миття рук, тощо.
  • МОП радить уникати колективного інформування та передавати вказівки працівникам за допомогою СМС або телефоном.

Роботодавець має організувати безпечний рух людей в робочих приміщеннях. За можливості помітити на підлозі дистанціювання. Обмежити кількість працівників в одному приміщенні.

Методичний посібник МОП містить настанови щодо перевезень працівників, розміщення їх на робочих ділянках, організації перерв та приміщень для паління.

МОП наголошує

Переконайтесь, що увага до небезпеки інфекціювання не применшує важливості і не зменшує уваги до інших ризиків, властивих даній роботі (вантажні роботи, монотонна робота, падіння з висоти, хімічні ризики, використання засобів індивідуального захисту тощо).

Нагадуємо, що надворі літо. Щоб уникнути нещасних випадків через підвищені температури, правильно організуйте роботу працівників в спеку.

В умовах пандемії готелі теж адаптуються до нових умов праці. Зокрема, покоївки готелів мають організувати роботу з урахуванням заходів санітарної безпеки (відповідний розподіл номерів, видів роботи, пересування, підготовка знаряддя). Їм слід використовувати, переважно, індивідуальні інструменти та тримати у візку антисептик.

Як інформувати гостей про нові правила перебування у готелях, взаємодіяти з співробітниками та керівником дізнайтеся у посібнику.

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про навчання з охорони праці на підприємстві

Одним з основних документів з навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві є Положення про навчання з питань охорони праці. Які вимоги до цього документа, хто його затверджує й узгоджує — дізнайтеся зі статті
56616

Медичний огляд працівників харчової промисловості на прикладі молочно-товарної ферми

Ознайомтеся з порядком проведення обов'язкових медоглядів для працівників молочно-товарної ферми, де утримується велика рогата худоба. Дізнайтеся, хто відповідає за організацію таких медичних оглядів, та які працівники повинні пройти профілактичний медогляд, далі у статті
1524

План-графік проведення навчання з охорони праці на підприємстві

На підприємстві необхідно скласти план-графік проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці. План-графік навчання з охорони праці доцільно розробити напередодні нового календарного року. Які вимоги до форми цього документа — дізнайтеся зі статті
71362

Навчання з питань охорони праці

Провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами — одне із завдань служби охорони праці підприємства. Дізнайтеся про організацію та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів
124321

Наказ про навчання з питань охорони праці

Скачайте зразок наказу про організацію навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві. Цей зразок, розроблений експертом, можна швидко адаптувати до умов вашого підприємства
33490

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді