Уряд схвалив проєкт Закону «Про працю»

Законопроєкт про підвищення зайнятості населення розробили фахівці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Що принципово нове пропонує документ, порівняно з чинним Кодексом законів про працю.

27 грудня Уряд затвердив законопроєкт «Про працю». Його готували з вересня поточного року. До обговорення і внесення пропозицій залучили галузеві асоціації працівників, представників великого та малого бізнесу, профспілкові організації.

Витрати на охорону праці: оформлюємо правильно

Як зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, мета законопроєкту — підвищити офіційну зайнятість та рівень зарплат в країні. Ще він дасть змогу збалансувати ринок робочої сили, вивести з тіні заробітну плату та пришвидшити економічне зростання.

Міністр наголошує, що нове законодавство про зайнятість для українців:

  1. Збереже та розширить соціальні права та гарантії працівників через легалізацію праці.
  2. Збільшить кількість легальних робочих місць.
  3. Забезпечити рівні можливості чоловіків та жінок у сфері праці.
  4. Підвищить доходи працівників.
  5. Гармонізує законодавство з ЄС.

Чинний Кодекс законів про працю датований 1971 роком. Відповідно він не фіксує сучасні форми праці, як-от фріланс, дистанційна, домашня або тимчасова робота тощо, і не захищає працівників.

«Через відсутність законодавчого регулювання, альтернативою для багатьох різновидів сьогочасних трудових відносин стала нелегальна зайнятість. Тому зростає робота в «тіні», зарплати у конвертах, складність у пошуку роботи, фактична відсутність захисту працівників приватного бізнесу», — каже Милованов.

Закон набуде чинності через 6 місяців після розгляду та ухвалення парламентом. Так званий перехідний період діятиме ще протягом року. Упродовж цього часу трудові відносини й кадрові документи мають адаптувати до нововведень.

Законопроєкт планують розглянути в парламенті пакетом з іншими законопроєктами, що впливають на ринок праці та трудові відносини, як-от «про страйк», «про профспілки» тощо.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді