Роботодавців зобов’яжуть повідомляти про нічну роботу працівників

Норми КЗпП приведуть у відповідність до міжнародного законодавства.

Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час».

Документ передбачає внесення змін до ст. 54 КЗпП в частині:

  • визначення терміну «нічний працівник»;
  • встановлення максимально допустимої тривалості роботи в нічний час;
  • переведення нічних працівників відповідно до медичного висновку на денну роботу.

Крім того він передбачає обов’язок роботодавця повідомляти центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, на його вимогу про використання праці нічних працівників.

З метою визначення стану здоров’я працівника, реєстрації вихідних об’єктивних показників здоров'я та можливості виконання без погіршення стану здоров'я професійних обов'язків в умовах роботи в нічний час пропонується власнику або уповноваженому ним органу організовувати в обов’язковому порядку за бажанням нічних працівників проведення попереднього (при прийнятті на роботу), періодичних та позачергових (протягом трудової діяльності) медичних оглядів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11895

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді