Без атестації робочих місць – жодних пільг

Однак винятки все ж є. Наприклад, окремі категорії працівників можуть претендувати на додаткову відпустку. Що для цього потрібно?

За роботу із шкідливими та важкими умовами праці працівникам надають пільги й компенсації за результатами атестації робочих місць за умовами праці (далі — атестація), адже лише на підставі лабораторних досліджень можна зарахувати робоче місце до категорії із шкідливими умовами праці.

Якщо ж працівник виконує роботу, пов’язану з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням (а також працює в особливих умовах), йому надають щорічну додаткову відпустку.

Без атестації робочих місць – жодних пільг Як визначають тих, хто має право на таку відпустку? Який документ це встановлює? Відповідь у Довіднику.

Однак у законодавстві надано лише перелік виробництв, робіт, професій і посад працівників, яким надають щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці.

Конкретну тривалість відпустки встановлюють колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах

Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці, якщо підприємство має дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки? Чи потрібно проводити позачергову атестацію робочих місць за умовами праці у разі, якщо на базі діючого підприємства планують створити нове?

На ці та інші питання відповідає експерт із охорони праці у статті про атестацію робочих місць у Довіднику.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

Зі статті ви дізнаєтеся, який алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці, як до неї підготуватися, яку відповідальність нестиме роботодавець, якщо він не провів атестацію, та чи потрібно проводити атестацію під час війни.
48916

Атестація робочих місць у школі

Відповідальним за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць у школі є керівник навчального закладу. Який порядок проведення атестації, хто має входити до складу атестаціїної комісії, яке покарання чекає за непроведення атестації — далі у статті
9531

Які переліки має скласти атестаційна комісія

За роботу в несприятливих умовах працівникам надають пільги і компенсації. Їх призначають на підставі переліків, що складають на підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Які саме переліки за результатами атестації скласти, як правильно їх оформити. Розповідаємо далі.
11130

Протокол засідання атестаційної комісії

Кожне засідання атестаційної комісії оформлюють відповідними протоколами. Щоб зекономити свій час, скачайте наведені у статті зразки протоколів та скористайтеся ними, коли проводитимете на підприємстві атестацію робочих місць.
15495

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді