Неоформлені працівники обійшлися сільгосппідприємству в понад 7,8 млн грн

Встановлено, що 70 працівників підприємства виконували роботи без укладення трудових договорів, зокрема, деякі з них працювали за договорами цивільно-правового характеру.

При здійсненні інспекційного відвідування одного із сільськогосподарських підприємств Сумської області інспекторами праці виявлено порушення трудового законодавства – використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

Під час контрольного заходу роботодавець надав фахівцям Держпраці для ознайомлення копії договорів про надання послуг, які мали ознаки трудових договорів. Зокрема, працівники зобов’язані дотримуватись правил та інструкцій з охорони праці, електробезпеки, протипожежної безпеки підприємства, що свідчить про наявність трудових відносин (ст. 29 КЗпП України, ст. 14 Закону України «Про охорону праці»). Також встановлено факти відрахування із грошових сум, нарахованих до виплати працівникам за договорами про надання послуг, коштів для отримання певних товарів в рахунок заробітної плати, що передбачено ч. 3 ст. 23 Закону України «Про оплату праці».

На вимогу інспекторів праці керівництво підприємства не надало письмових пояснення щодо встановлених порушень.

Чи звільняє від штрафу негайне усунення виявленого порушення? Дізнайтеся, які помилки представників Держпраці під час інспекції вам на руку?

Отже, за використання незадекларованої праці до суб’єкта господарювання застосовано фінансові санкції, передбачені ч. 2 ст. 265 КЗпП України, у розмірі 7 818 300 грн.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді