Суд визнав правомірним штраф Держпраці у 480 тис. грн

У листопаді 2017 року інспектори праці Управління Держпраці у Рівненській області здійснили інспекційне відвідування одного з підприємств будівельної галузі. Фахівці Управління встановили, що в порушення вимог ч. 1 та ч. 3 ст. 24 КЗпП України на підприємстві з особами укладено цивільно-правові угоди, за якими виконання робіт передбачає трудові договори.

Зокрема, особи виконували роботи, які передбачають дотримання виробничого процесу, адже громадянин не може організовувати процес виконання робіт у будь-який час та вимушений дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку.

У виконанні низки робіт вбачаються ознаки професій, які надають право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до Списку 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день надає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 № 36.

Було встановлено, що з певними особами договори укладаються неодноразово впродовж тривалого часу. В укладених цивільно-правових договорах вбачаються ознаки строкового трудового договору, оскільки у договорах зазначені терміни їх дії.

Суд визнав правомірним штраф Держпраці у 480 000 грн Дізнайтеся, Як укласти договір підряду, який не визнають трудовим

Згідно з абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків передбачена відповідальність у формі штрафу в тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Відповідальність несуть юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю.

Суд визнав правомірним штраф Держпраці у 480 000 грнЧитайте також, Чому економити на охороні праці дорого

У грудні 2017 року на підставі абз. 2 ч.2 ст.265 КЗпП України, у зв’язку з порушенням вимог ст.24 КЗпП України посадова особа Управління Держпраці у Рівненській області винесла постанову про накладення на підприємство штрафу у розмірі 480 000 грн (3200х30х5=480000).

Суб’єкт господарювання скористався своїм правом і подав позов про визнання протиправною та скасування постанови про накладення штрафу. У лютому 2018 року Рівненський окружний адміністративний суд розглянув справу та виніс рішення, яким підтвердив правомірність дій Управління Держпраці та у задоволенні позову відмовив.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79353

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19669

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді