Підміна працевлаштування стажуванням коштуватиме роботодавцю майже 400 тис. грн штрафу

У Хмельницькій області роботодавець заплатить 387,2 тис. грн за неоформлення працівників.

Інспектори праці Управління Держпраці у Хмельницькій області під час інспекційного відвідування на території дорожньо-транспортної компанії (м. Хмельницький) виявили працівників, які вивантажували деревину з бочок, без оформлення трудових відносин.

З пояснень працівників з’ясовано, що вони з 9 жовтня 2017 року проходять стажування у ФОП. Трудовий договір не укладали, заяву на стажування не писали, трудові книжки не надавали, заробітну плату не отримували, хоча мали, оскільки проходять стажування, працюючи з 9:00 до 17:00.

Кодексом законів про працю України не передбачено можливості укладати між ФОП-ом та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

Так, ФОП порушив частину 1, 3 статті 24 КЗпП, де вказано, що трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 265 КЗпП за таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника.

Також у ході інспекційного відвідування з’ясовано, що підприємець не укладав трудовий договір у письмовій формі з неповнолітнім працівником. Чим порушено вимоги пункту п’ятого частини першої статті 24 КЗпП, у якій вказано, що «трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору з неповнолітнім». Відповідно і не вівся спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням їх дати народження, як цього вимагає стаття189 КЗпП. Порушено вимоги статті 191 КЗпП, у якій вказано, що «усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду».

За вказані порушення трудового законодавства фізичній особі —підприємцю керівником Управління Держпраці у Хмельницькій області накладено штрафну санкцію у сумі 387 200 грн.

Джерело: офіційний сайт Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді