Розслідування нещасного випадку, спричиненого бійкою між працівниками

Автор
адвокат
Коли бійку визнають виробничим нещасним випадком? Що має враховувати комісія з розслідування, коли встановлюватиме причину конфлікту? Відповіді — у статті

 

Акт за формою Н-1СКАЧАТИ БЛАНК

Нещасні випадки на підприємстві трапляються здебільшого через недбалість працівників або ж неналежне ставлення роботодавця до охорони праці. Проте іноді інспектор натрапляє на нестандартні причини травмування — конфлікти між працівниками. З’ясуємо, як діяти, якщо на підприємстві зчинили бійку.

Код причини нещасного випадку за Класифікатором: визначаємо правильно

Бійка на підприємстві. Алгоритм дій

Якщо ви побачили, що працівники силою з’ясовують стосунки, насамперед розбороніть їх та організуйте надання домедичної допомоги. За потреби — викличте швидку чи доставте потерпілих до лікарні. Якщо самотужки втихомирити працівників не вдалося, зверніться у поліцію. Через агресивні дії учасників бійки можуть постраждати і вони самі, й інші працівники підприємства та його майно.

Після цього керівництво має притягти до дисциплінарної відповідальності винних осіб та з’ясувати, чи пов’язаний цей нещасний випадок із виробництвом.

Щоб обрати належне дисциплінарне стягнення, необхідно отримати письмові пояснення учасників бійки та свідків, керівника структурного підрозділу підприємства, з працівниками якого стався інцидент.

Важливо!

Пояснення керівника структурного підрозділу, де сталася бійка, щодо всіх обставин події бажано невідкладно зафіксувати у доповідній записці на ім’я керівника підприємства. Також бажано у цій записці вказати свідків бійки.

Якщо у місці, де сталася бійка, є відеоспостереження, збережіть відеозапис. Він допоможе точно встановити ініціатора та може знадобитися потерпілому чи правоохоронним органам.

Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві
Микола Федоренкоголовний державний інспектор Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області
У який строк комісія проводить розслідування нещасного випадку?

Розслідування нещасного випадку, спричиненого бійкою між працівниками

Аби зрозуміти, чи спричинила бійка між працівниками нещасний випадок, пов’язаний із виробництвом, керуйтеся за Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337).

Нещасний випадок через бійку між працівниками Зверніть увагу! На відміну від раніше чинного Порядку № 1232 за Порядком № 337 комісії з розслідування нещасного випадку не потрібно в обов’язковому порядку отримувати висновки компетентних органів про невиробничий характер конфлікту між працівниками.

Серед обставин, за яких нещасний випадок визнають пов’язаним із виробництвом, є заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень іншою особою або його вбивство під час виконання чи у зв’язку з виконанням трудових (посадових) обов’язків або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування. Виняток — випадки з’ясування з іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру, що встановила комісія з розслідування та/або підтверджує висновок компетентних органів (пп. 17 п. 52 Порядку № 337).

Якщо комісія з розслідування самостійно встановлює причину конфлікту між працівниками, вона бере на себе усю відповідальність за подальші юридичні наслідки своїх висновків. Зокрема, ці висновки можуть оскаржити працівник, роботодавець чи представник Фонду соціального страхування України.

Коли результат конфлікту визнають виробничим нещасним випадком

Основна ознака, яка відрізняє виробничий нещасний випадок від побутових розбірок, — причина конфлікту. За Порядком № 337 випадки з’ясування потерпілим з іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру не є нещасними випадками, пов’язаними з виробництвом.

 

Трапляються випадки, коли достеменно встановити причину бійки — складно, і справа доходить до суду. З огляду на те, що єдиними свідками бійки часто стають лише її учасники, встановити правду у таких справах інколи складно навіть судовим інстанціям.

Більшість травм, отриманих через неприязні стосунки, не тяжкі. Тому кримінальне провадження за такими злочинами здійснюють у формі приватного обвинувачення. Провадження розпочинають лише тоді, якщо сам потерпілий написав заяву. Відмова потерпілого від обвинувачення — безумовна підстава, щоб закрити таке кримінальне провадження. Але у цьому випадку отримати будь-які висновки компетентних органів щодо мотивів злочину неможливо.

У будь-якому разі комісія з розслідування, коли встановлюватиме мотиви завданого насильства, має отримати письмові пояснення учасників бійки й опитати свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб. Також під час установлення виробничої ознаки завданих травм комісії стануть у пригоді висновки органів досудового розслідування під час кримінального провадження за фактом бійки між працівниками.

Нещасний випадок через бійку між працівниками Ознайомтеся з прикладом справи за фактом бійки між працівниками. Яке рішення прийняв суд?



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді