Заходи пожежної безпеки при зберіганні транспортних засобів

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Підприємства, які використовують транспортні засоби, мають забезпечити їх правильне зберігання. Які вимоги пожежної безпеки висуваються до приміщень, де зберігаються різні види транспортних засобів? Про це дізнайтеся зі статті.

Пожежна безпека — це відсутність неприпустимого ризику виникнення і розвитку пожеж та пов’язаної з ними можливості завдання шкоди живим істотам, матеріальним цінностям і довкіллю. Для того, щоб забезпечити пожежну безпеку на підприємствах, установах і організаціях проводять організаційні, технічні та інші заходи, спрямовані на запобігання пожежам, убезпечення людей та зниження можливих майнових втрат.

Що потрібно знати про пожежну безпеку в літній період

Організація заходів з пожежної безпеки суб’єктів господарювання покладається на керівників або уповноважених ними осіб.

Про те, яких заходів пожежної безпеки при зберіганні транспортних засобів мають вжити відповідальні особои, — далі.

Нормативне регулювання

3 метою ефективного використання транспортних засобів керівник суб’єкта господарювання зобов’язаний забезпечити зберігання транспортних засобів відповідно до вимог нормативних документів. Так, умови для зберігання транспортних засобів (ТЗ) мають відповідати протипожежним вимогам, встановленим:

  • Правилами пожежної безпеки в Україні, затвердженими наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417;
  • Правилами пожежної безпеки для підприємств і організацій автомобільного транспорту України, затвердженими наказом Міністерства інфраструктури України від 21.01.2015 № 11.

У кожного суб’єкта господарювання з урахуванням ступеня пожежної небезпеки об’єкта на підставі розпорядчого документа про заходи пожежної безпеки має бути встановлений відповідний протипожежний режим, з вимогами якого слід ознайомити працівників під час проходження ними інструктажів з пожежної безпеки та занять з пожежно-технічного мінімуму. 

Керівник суб’єкта господарювання повинен визначити обов’язки посадових осіб стосовно забезпечення пожежної безпеки, призначити відповідальних за пожежну безпеку окремих будівель, споруд, приміщень, дільниць, технологічного та інженерного обладнання, а також за зберігання та експлуатацію системи протипожежного захисту та засобів пожежогасіння.

Обов’язки осіб, відповідальних за забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатацію засобів протипожежного захисту, повинні бути визначені розпорядчими документами і відповідними інструкціями.

Усі колісні транспортні засоби повинні бути забезпечені вогнегасниками. Конструкція кронштейна вогнегасника повинна бути надійною, щоб виключалася ймовірність випадання з нього вогнегасника під час руху КТЗ, а також у разі зіткнення або удару його об перешкоду.

Для працівників охорони (сторожів, вахтерів, чергових, вартових) суб’єкт господарювання повинен розробити інструкцію про заходи пожежної безпеки, в якій визначити:

  • їхні обов’язки щодо контролю за додержанням протипожежного режиму, огляду території та приміщень;
  • порядок дій у разі виявлення пожежі, спрацьовування засобів пожежної сигналізації та автоматичного гасіння пожеж;
  • перелік посадових осіб суб’єкта господарювання, яких потрібно сповіщати у нічний період доби в разі пожежі.

Крім порядку дій у разі виявлення пожежі, працівники охорони повинні також знати правила користування первинними засобами гасіння пожежі та прийоми гасіння займання.

Пожежна безпека у місцях зберігання транспортних засобів

Порядок розміщення транспортних засобів визначає власник відповідно до вимог нормативних документів.

Для приміщень та майданчиків із зберіганням понад 25 одиниць транспорту необхідно розробляти спеціальний план розміщення ТЗ з описом черговості та порядку евакуації у разі виникнення пожежі.

У плані слід передбачити порядок чергування персоналу в нічний час, вихідні та святкові (неробочі дні), а також визначити порядок зберігання ключів запалювання, аби черговий міг скористатися ними у разі потреби евакуювати транспорт.

Місця зберігання ТЗ слід забезпечити буксирними тросами і штангами з розрахунку не менш як 1 трос (штанга) на 10 одиниць КТЗ.

Усі факти щозмінного отримання і здавання працівниками ключів від транспортних засобів та автомобільних боксів необхідно фіксувати в журналі видачі та повернення ключів.

За відсутності достатньої кількості приміщень (боксів), придатних для зберігання транспортних засобів, дозволяється їх зберігання на відкритих майданчиках, під навісом та на площадках за умови дотримання заходів їх належного зберігання. Йдеться про такі заходи, як своєчасне зливання води із системи охолодження у холодну пору року, заміна спеціальних рідин, очищення від снігу, підтримання необхідного тиску в шинах, підзарядка АКБ тощо.

У приміщенні або під навісами відстань між боковими бортами машин і стіною (колоною) повинна бути не менше 0,8 м.

Місця зберігання транспортних засобів обов’язково огороджуються (замикаються), щоб виключити проникнення сторонніх осіб, у тому числі за допомогою використання сторонніх транспортних засобів, забезпечуються під’їзними шляхами з безпечним для технічного стану автотранспорту дорожнім покриттям.

Транспортні засоби, якими перевозять легкозаймисті і горючі речовини, слід зберігати в одноповерхових приміщеннях II ступеня вогнестійкості, ізольованих від інших приміщень стінами 2 типу, або на спеціально обладнаних відкритих місцях зберігання КТЗ.

Газобалонні автомобілі можуть зберігатись у багатоповерхових будинках I та II ступенів вогнестійкості з кількістю поверхів не більше 7.

Розміщення в таких будинках автомобілів, які працюють на стисненому природному газі (СПГ), повинно здійснюватися на верхніх поверхах, вище від автомобілів, які працюють на рідкому паливі або зрідженому нафтовому газі (ЗНГ), а тих, які працюють на ЗНГ, — на нижніх поверхах, нижче автомобілів, які працюють на рідкому паливі і СПГ.

Обладнання (пристосування) для підігріву газобалонних автомобілів на майданчиках для їх відкритого зберігання повинно виключати можливість нагрівання газових балонів.

КТЗ, які перевозять нафтопродукти, зберігаються як у приміщеннях, так і на відкритих майданчиках групами із загальною місткістю ємкостей для перевезення означених матеріалів не більше 600 м3, але не більше 50 автомобілів. Відстань між групами автомобілів, які перевозять нафтопродукти, а також між майданчиками для зберігання інших автомобілів повинна бути не меншою, ніж 12 м.

Що має знати та вміти відповідальний за пожежну безпеку

Що заборонено у місцях зберігання транспортних засобів

У місцях зберігання ТЗ не допускається курити та користуватися відкритим вогнем.

Не можна тримати ТЗ з відкритими горловинами паливних баків, перевіряти наявність палива у баках за допомогою відкритого вогню.

У місцях зберігання ТЗ заборонено зберігати або залишати у кабіні (салоні), кузові автомобіля пальне (бензин, дизельне пальне, газ) і мастила за винятком палива у баках та газу в балонах, змонтованих на автомобілях.

Зберігання службових транспортних засобів у боксах разом зі сторонніми транспортними засобами і майном, а також з ємностями з паливо-мастильними речовинами, фарбами, іншими легкозаймистими рідинами забороняється.

Не допускається розташовування приміщень з перебуванням людей над приміщенням, де розташовані місця зберігання ТЗ, без примусової вентиляції.

Також у приміщеннях, під навісами та на відкритих майданчиках, де зберігається транспорт, не дозволяється:

  • порушувати план розміщення ТЗ;
  • захаращувати ворота і проїзди;
  • проводити ковальські, термічні, зварювальні, малярні й деревооздоблювальні роботи, а також промивати деталі з використанням легкозаймистих речовин;
  • проводити будь-які ремонтні роботи;
  • залишати у ТЗ промаслені обтиральні матеріали та спецодяг після закінчення роботи;
  • підігрівати двигуни, трубопроводи відкритим вогнем (смолоскипами, паяльними лампами тощо), користуватись відкритими джерелами вогню для освітлення;
  • залишати ТЗ на стоянці з увімкненим запалюванням;
  • ставити на зберігання ТЗ з несправною електропроводкою, з несправною гальмовою системою;
  • підзаряджати акумулятори безпосередньо на ТЗ;
  • мити або протирати бензином автомобільні кузови, деталі та агрегати, а також руки і одяг;
  • подавати у разі несправної паливної системи бензин у карбюратор безпосередньо з резервуара через шланг або в інший спосіб;
  • допускати накопичення на двигуні та його картері бруду й мастила.

Заправляти ТЗ пальним, зливати паливо з баків та випускати газ необхідно лише на заправному пункті, на стоянках це заборонено.

У місцях зберігання КТЗ не допускається наявність підземних (підпільних) споруд.

У підвальних, підземних місцях зберігання транспортних засобів забороняється стоянка газобалонних КТЗ, а також транспортних засобів для перевезення фекальних рідин, сміття, отруйних і пально-мастильних матеріалів.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді