Інструкція з охорони праці для слюсаря-сантехніка

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Інструкція з охорони праці для слюсаря-сантехніка відповідає вимогам до професії та містить правила безпеки під час виконання небезпечних робіт за цією спеціальністю.

Інструкція з охорони праці для слюсаря-сантехніка є інструкцією за професією, яка встановлює вимоги безпеки під час утримання внутрішньобудинкових сантехнічних систем підприємства з утримання житлового господарства. До підконтрольних сантехнічних систем належать: системи опалення, холодного та гарячого водопостачання, водовідведення і зливної каналізації. До сантехнічних систем можуть належати вентиляційні системи.

Інструкцію розроблено на основі таких документів:

  • Порядку опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 21.12.1993 № 132;
  • Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9;
  • Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, та з урахуванням вимог Правил безпечної роботи з інструментом та пристроями, затверджених наказом Мінпраці від 05.06.2001 № 252;
  • Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу від 17.05.2005 № 76;
  • Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою КМУ від 08.10.1992 № 572.

Інструкція з охорони праці для слюсаря-сантехніка розроблена для підприємств з утримання житлового господарства. Але її можна використати як основу для розроблення інструкції з охорони праці для слюсаря-сантехніка на будь-якому підприємстві.

⚡ Як організувати профілактичні заходи проти коронавірусу на підприємстві. Готові документи

Слюсар-сантехнік забезпечує безперервну роботу підконтрольних сантехнічних систем. Межі розподілу зовнішніх і внутрішніх комунікацій:

  • для каналізації — найближчий до будівлі оглядовий колодязь (обріз труби випуску в першому від будівлі каналізаційному колодязі);
  • для водопроводу, газопроводу, тепломережі — вентиль або трійник біля будівлі.

Межа розподілу може визначатися договором з постачальною організацією. Контроль за виконанням правил технічної та безпечної експлуатації сантехнічних систем здійснюють представники місцевих постачальних організацій та відповідних державних контролюючих органів.

Робочим місцем слюсаря-сантехніка є механічна частина сантехнічних систем. Воно не є постійним протягом зміни. Режим роботи встановлює роботодавець відповідно до трудового договору. Розподіл сантехнічних систем між слюсарями-сантехніками здійснює роботодавець або уповноважена ним відповідальна особа. Для виконання окремих видів робіт слюсарі-сантехніки об’єднуються у виробничі бригади.

Слюсаря-сантехніка забезпечують виробничим приміщенням (майстернею) для зберігання робочого інструменту та витратного матеріалу, медичною аптечкою та первинними засобами пожежогасіння, за необхідності — попереджувальними табличками.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді