Як запобігти інтоксикації чадним газом

Чадний газ — тихий вбивця. Він не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. У працівників, на яких впливає ця небезпечна отрута, може виникнути інтоксикація. Як вона проявляється та що робити, щоб їй запобігти, — розглянемо у статті.

Чим небезпечний чадний газ

Через терористичні дії рф люди в холодну пору року починають частіше користуватися нагрівальними приладами. При цьому значно зростає кількість жертв отруєння чадним газом, вибухів газоповітряних сумішей, джерелом яких є печі, колонки, котли, газові балони тощо.

У приміщеннях, які опалюються автономно природним газом, дровами чи вугіллям, загроза отруїтися чадним найвища. Основні джерела чадного газу — це пічки з тріщинами та генератори.

Небезпека чадного газу та як уберегтися від отруєння

Як уберегтися від отруєння: поради МОЗ

Чадний газ (карбону (ІІ) оксид, монооксид вуглецю, СО) є невидимим і невідчутним для людини газом, який утворюється внаслідок неповного згоряння палива. Він не має запаху, смаку або кольору, тому для його виявлення потрібен спеціальний прилад — детектор чадного газу.

У виробничих умовах чадний газ утворюється внаслідок технологічних процесів, пов’язаних з неповним згоранням речовин, які містять вуглець. СО виділяється в повітря робочої зони в доменних, мартенівських, ливарних, газогенераторних і деяких хімічних цехах, при підривних роботах у шахтах, а також у недостатньо вентильованих приміщеннях — гаражах, котельнях, кабінах тепловозів, літаків тощо.

Головні ознаки наявності чадного газу в приміщенні:

  • кіптява;
  • задимленість;
  • жовте полум’я пальників у приміщеннях.

Чадний газ належить до групи кров’яних отрут. Він може впливати на організм навіть в невеликій концентрації та може призвести до смерті. Потрапляючи дихальними шляхами до крові, він витісняє гемоглобін кисню, внаслідок чого настає кисневе голодування тканин.

Симптоми отруєння чадним газом можуть включати головний біль, нудоту, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми та запаморочення.

Як діє чадний газ на організм людини

Чадний газ надходить до організму та виділяється з нього в незміненому вигляді через органи дихання. Проникаючи в кров через легеневу мембрану, СО легко з’єднується із залізом гемоглобіну, утворюючи карбоксигемоглобін (НbСО). Цей процес здійснюється завдяки тому, що чадний газ має майже у 300 разів більшу спорідненість з гемоглобіном, ніж кисень. Відбуваються процеси конкурентного зв’язування СО з гемоглобіном і активне витіснення з нього кисню. Як наслідок — порушується процес насичення киснем гемоглобіну, що зумовлює розвиток кисневого голодування тканин.

Тривале кисневе голодування тканин — провідний чинник у механізмі розвитку уражень нервової системи при інтоксикаціях СО. Має значення також безпосередня дія чадного газу на ферментні системи нервової тканини.

Швидкість розвитку і тяжкість перебігу інтоксикації значним чином залежать від концентрації в повітрі та тривалості впливу СО на організм, вмісту кисню в повітрі, стану органів кровообігу й дихання.

У випадку отруєння чадним газом, важливо забезпечити доступ до свіжого повітря, відкрити вікна в приміщенні та викликати аварійну газову службу

Інтоксикація чадним газом

Серед головних ознак отруєння чадним газом можна виділити такі, як головний біль, запаморочення, шум у вухах, відчуття тиску на лоб, нудота, блювання, біль у грудях. За тяжкої форми – непритомність, судоми, порушення дихання. Якщо концентрація газу дуже велика, смерть може настати миттєво.

Інтоксикація чадним газом буває гострою та хронічною.

Гостра інтоксикація чадним газом

Виникають зміни з боку крові, нервової, дихальної та серцево-судинної систем, трофічні ураження шкіри.

Гостра інтоксикація може мати різні ступені: легкий, середній і тяжкий.

За легкої ступені характерні такі симптоми:

  • підвищений тиск;
  • головний біль;
  • стук у скронях;
  • блювота і нудота;
  • запаморочення і слабкість;
  • біль в грудях і сухий кашель;
  • збільшена частота серцевих скорочень;
  • сльозливість і можливі слухові галюцинації.

Частина цих симптомів проявляється також при середній ступені. Надалі може спостерігатися нетривала втрата свідомості, з’явитися мимовільні рухові розлади, судоми.

За тяжкої форми у потерпілого можливий набряк легенів, порушення кровопостачання серця аж до інфаркту міокарда.

Ці симптоми можуть значно відрізнятися між собою, все залежить від кількості газу, який проник в організм.

Як запобігти інтоксикації чадним газом Дізнайтеся про вимоги безпеки під час користування газовими приладами

Хронічна інтоксикація чадним газом

Розвивається за тривалого впливу невеликих концентрацій СО, а також може бути наслідком частих гострих інтоксикацій чадним газом.

На різних стадіях хронічної інтоксикації СО розвиваються синдроми, наведені в Таблиці.

Синдром

Клінічні прояви

Початкова стадія

Астеновегетативний

Швидка стомлюваність, головний біль, запаморочення і шум у голові, серцебиття, ниючі болі в ділянці серця

Астеноневротичний

Підвищена дратівливість, порушення сну

Гіпертензивний

Підвищення артеріального тиску

Виражена стадія

Енцефалопатія

Погіршення пам’яті

Діенцефальний

Діенцефальні кризи

Міокардіодистрофія

Дифузні зміни в серцевому м’язі

Гематологічний

Помірний еритроцитоз, збільшення вмісту гемоглобіну та негемоглобінового заліза в плазмі

Тривалий вплив низьких доз чадного газу може призвести до появи неврологічних симптомів — проблем з мисленням та концентрацією — чи появи емоційних змін у поведінці. Наприклад, людина стає роздратованою, схильна приймати імпульсивні та нераціональні рішення.

Як діяти у разі хімічної небезпеки

Як надати домедичну допомогу при отруєнні чадним газом

Якщо існує підозра на отруєння чадним газом, передусім винесіть потерпілого на свіже повітря. Найкраща допомога при отруєнні чадним газом у медичних умовах — довготривале вдихання кисню. 

Викличіть швидку допомогу і надайте першу допомогу потерпілому. Дотримуйтеся такого алгоритму дій:

  • піднесіть до носа ватку з нашатирним спиртом;
  • забезпечте вільне надходження повітря до легень, розстебнувши одяг;
  • якщо постраждалий притомний – дайте багато пити (чай, вода);
  • за відсутності дихання проведіть штучне дихання та непрямий масаж серця.

Важливо пам’ятати, що реакція на отруєння чадним газом може розвинутися упродовж дуже короткого проміжку часу (навіть кількох хвилин). Люди, які сплять або перебувають у стані алкогольного сп’яніння, можуть отримати смертельне отруєння ще до появи симптомів.

Профілактика інтоксикації чадним газом

Щоб у працівників не виникла інтоксикація чадним газом, вживайте таких заходів:

  • механізуйте виробничі процеси й герметизуйте обладнання;
  • дотримуйтеся санітарно-гігієнічних вимог до умов праці;
  • контролюйте дотримання працівниками техніки безпеки під час роботи, слідкуйте, щоб вони не залишали без нагляду прилади у робочому стані;
  • організовуйте ефективну промислову вентиляцію: відкрийте кватирки вікон, не закривайте отвори та решітки вентиляційних каналів, забезпечте постійне провітрювання приміщення;
  • контролюйте концентрацію токсичних речовин у повітрі робочої зони;
  • забезпечуйте працівників засобами індивідуального захисту органів дихання.

Якщо у приміщеннях використовуються опалювальні газові прилади, обов'язково перевірте наявність тяги. При відсутності чи слабій тязі не користуйтесь газовими приладами – це смертельно небезпечно! Подальше користування газом можливо тільки після перевірки і очистки димоходів та вентиляційних каналів відповідними службами.

Також не встановлюйте у приміщенні, де є газові прилади з відведенням продуктів згоряння в димові канали, примусову витяжну вентиляцію.

Не розташовуйте генератор чи будь-які бензинові двигуни на відстані менше ніж 6 метрів від вікон, дверей чи вентиляційних отворів. Використовуйте подовжувач потрібної довжини, щоб тримати генератор на безпечній відстані.

Що ще не можна роботи з міркувань безпеки:

  • користуватися газовими приладами при несправній автоматиці безпеки;
  • використовувати приміщення, де встановлено газові прилади, для сну та відпочинку;
  • використовувати газові плити для обігріву приміщення.

123.png Крани після користування газовими приладами потрібно перекривати.

Категорично забороняється самовільно встановлювати, замінювати або переміщати газові прилади. Потрібно користуватися лише послугами спеціалізованих підприємств, що мають відповідні дозволи на виконання робіт з монтажу та проектування газового обладнання.

Як провести експертизу працездатності

За легкого та середнього ступенів тяжкості інтоксикації хворі зазвичай повністю одужують. Тому за відсутності залишкових явищ і ускладнень їхня працездатність повністю відновлюється — вони можуть повернутися на роботу.

Працівників, які перенесли гостру інтоксикацію середнього і тяжкого ступенів, після одужання тимчасово переведіть на роботу без впливу токсичних речовин. Якщо вони повністю одужають — можуть повернутися на роботу.

У тих, хто переніс інтоксикацію тяжкого ступеня, нерідко у віддаленому періоді зберігаються залишкові явища ураження центральної нервової системи. У клінічній картині: рухове занепокоєння, психічні розлади, ретроградна амнезія, фобії, галюцинації, марення, маніакальний стан, синдром паркінсонізму. В таких випадках хворих раціонально працевлаштовують поза контактом із токсичними речовинами або визнають повністю непрацездатними. В обох випадках їх направляють на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), щоб їм установили групу інвалідності з професійного захворювання.

Легка хронічна інтоксикація СО може не прогресувати протягом тривалого часу. Таких хворих варто перевести на роботу без впливу токсичних речовин на період лікування, доки вони повністю не одужають.

У хворих з вираженою стадією хронічної інтоксикації чадним газом, що характеризується органічними змінами в нервовій системі, нерідко прогресує патологічний процес, навіть якщо вони припинили контактувати з СО. Такі хворі з урахуванням ступеня функціональних розладів потребують, щоб їх перевели на роботу без впливу токсичних речовин, або їх можуть визнати повністю непрацездатними. В обох випадках їх направляють на МСЕК, щоб їм установили групу інвалідності з професійного захворювання.

Вимоги до укриттів і дії під час повітряної тривоги в ЗДО


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді