Практика розслідування нещасного випадку з продавцем продовольчих товарів

Автор
експерт із питань охорони праці та пожежної безпеки, адвокат, Київ
Продавець продовольчих товарів Світлана отримала різні забої — на неї перекинувся колісний контейнер з молоком. Кого комісія з розслідування нещасного випадку визнала винним? Чи має право потерпіла на страхові виплати?

 

 

Акт за формою Н-1СКАЧАТИ БЛАНК

 

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків або в дорозі, які призвели до втрати працездатності працівника або до необхідності перевести його на іншу (легшу) роботу, зникнення тощо, підлягають розслідуванню. Підстава — пункт 3 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337).

Онлайн-сервіс визначення коду причини нещасного випадку

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався з продавцем продовольчих товарів С. у торговельному залі підприємства на проході між рампою та коридором.

Прохід має ширину 1,2 м. Перепад висот (поріг) становить 3 см, обладнаний пандусом, виготовленим із металевого листа товщиною 4 мм, який не повністю перекриває поріг коридору.

Колісний контейнер має такі розміри: довжина — 0,8 м, ширина — 0,63 м, висота — 1,8 м, відстань від підлоги до верхньої полиці — 0,94 м. Усе обладнання відповідає вимогам технологічного процесу.

Підлога проходу, де впала потерпіла, вкрита керамічною плиткою, рівна, суха. Освітлення комбіноване, природне та штучне. Працює припливно-витяжна вентиляція.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося

ДОСЬЄ

Досьє

Як розслідувати випадки захворювання працівників на COVID-19

Що з’ясувала комісія з розслідування

У день пригоди продавець продовольчих товарів С. стала до роботи о 07:00 та протягом робочої зміни виконувала свої посадові обов’язки. Адміністрації зауважень і скарг на стан здоров’я потерпіла не висловлювала. Відхилень від виробничого процесу не встановили. Працівниця виконувала роботу у спеціальному одязі.

О 10:40 С. пішла з торговельного залу на рампу, щоб забрати колісний контейнер з молочною продукцією. Перед цим три колісних контейнери з молоком працівники вже вивезли до торговельного залу. Четвертий контейнер був завантажений так: на нижній полиці — м’ясо, на верхній — чотири ящики з молоком загальною вагою 72 кг. О 10:50 працівники м’ясного відділу вивантажили з нижньої полиці м’ясо. Опісля в колісному контейнері залишилося тільки молоко на верхній полиці.

Продавець продовольчих товарів самостійно повезла контейнер до торговельного залу. Однак на порозі між рампою та коридором, обладнаним пандусом, який не повністю перекриває ширину порогу, колісний контейнер перевернувся на С. Причини: на нижній полиці не було товару та цей контейнер на нерівній поверхні супроводжувала лише одна С. Внаслідок цього вона впала, вдарилася головою, спиною та ліктем об підлогу. До того ж колісний контейнер впав їй на ногу та травмував коліно.

Нещасний випадок з продавцем продовольчих товарів: практика розслідування  Як допомогти працівнику, який травмував голову

Завідувач м’ясного відділу разом з фахівцем із приймання та обліку товарів допомогли потерпілій піднятися, посадили її на стілець і викликали адміністратора. У той час як адміністратор побігла за аптечкою, С. самотужки викликала швидку медичну допомогу. Та доставила потерпілу працівницю до міської клінічної лікарні, де їй надали медичну допомогу та направили на подальше амбулаторне лікування за місцем проживання.

Наслідком нещасного випадку відповідно до висновку про ступінь тяжкості виробничої травми міської клінічної лікарні є забій м’яких тканин голови, грудної клітини, м’яких тканин лівого колінного суглоба. Травма не належить до тяжких.

Потерпіла не перебувала в алкогольному сп’янінні.

Члени комісії зустрілися з потерпілою С., щоб роз’яснити їй права у зв’язку з нещасним випадком.

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок з продавцем продовольчих товарів С. комісія визнала пов’язаним із виробництвом на підставі підпунктів 1 та 2 пункту 52 Порядку № 337.

За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку: технічна — незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, будівель, споруд, інженерних комунікацій, території: перепад висот (поріг) становить 3 см, обладнаний пандусом, виготовленим із металевого листа товщиною 4 мм, який не повністю перекриває ширину порогу.

Супутня причина нещасного випадку: організаційна — відсутність або неякісне проведення інструктажу: відсутність у журналі реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці запису про проведення інструктажу за Інструкцією з охорони праці № 50 під час роботи з колісним контейнером (далі — Інструкція № 50); невиконання вимог інструкції з охорони праці.

 

Особи, дії чи бездіяльність яких призвели до нещасного випадку

Р. — керівник підприємства не створила умов, щоб безпечно пересувати колісні контейнери на всьому шляху пересування, а також не проконтролювала, щоб до журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці внесли запис про проведення інструктажу за Інструкцією № 50.

Порушила:

  • пункт 2.2.1 Посадової інструкції керівника підприємства (далі — Посадова інструкція), а саме: вона повинна контролювати, щоб працівники дотримувалися умов та правил експлуатації торгово-виробничого обладнання, інвентарю тощо; підтримувати їх у робочому стані; забезпечувати своєчасність планових і капітальних ремонтів;
  • пункт 2.5.6 Посадової інструкції, а саме: вона повинна організовувати навчання, інструктаж, перевірку знань з охорони праці; контролювати якість проведення відповідного навчання та інструктажу.

С. — продавець продовольчих товарів порушила вимоги безпеки під час роботи з колісним контейнером.

Порушила: пункт 3.1.12 Інструкції з охорони праці № 04-ОП для продавця продовольчих товарів, а саме: працівник зобов’язаний дбати про власну безпеку і здоров’я, а також про безпеку та здоров’я довколишніх під час будь-яких робіт чи коли перебуває на території підприємства.

Чи отримала потерпіла страхові виплати

Дізнайтеся зі статті з Довідника

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді