Запобігаємо захворюванням очей

На підприємствах необхідно організувати заходи, щоб запобігти захворюванням органів зору, які спричиняє фізичне перевантаження і перенапруження. Фахові поради та рекомендації надає експерт.

 

 

Профілактика хвороб органів зору, рання діагностика та адекватне лікування — ось основні складові успіху в боротьбі з захворюваннями очей. Перш ніж з’ясувати, як запобігти захворюванням органів зору, розповімо, хто з працівників перебуває у зоні ризику, які хвороби їм загрожують та як вони проявляються.

Які працівники найуразливіші до хвороб очей

Захворювання органів зору виникають в осіб, що виконують роботу з надмірним навантаженням на очі. Зорово-напружені роботи поширені в електроніці, радіотехніці, промисловості, засобах зв’язку, приладобудуванні, виробництві засобів автоматизації і обчислювальної техніки, ювелірній справі, алмазообробному виробництві тощо.

Найчастіше на небезпеку наражаються працівники, які постійно працюють із відеодисплейними терміналами та моніторами персональних електронно-обчислювальних машин. Найуразливішими є працівники, які перенапружують очі, коли розпізнають дрібні предмети з близької відстані. Точні роботи, які призводять до значного напруження очей, наявні у деяких професіях радіоелектронної промисловості, картографії, їх виконують працівники, які огранюють і контролюють якість дорогоцінних та напівкоштовних каменів, складають та ремонтують годинники, працюють з оптичними приладами.

Внаслідок зорового перенапруження можуть виникнути астенопія, спазм акомодації і прогресуюча короткозорість. 

Щоб установити професійний характер ураження органів зору, необхідно, аби під контролем зору працівник виконував 80-90% усіх трудових операцій. Має значення розмір деталей і зайнятість такими роботами до 60% робочого часу.

Чим небезпечні захворювання органів зору

За зорового перенапруження працівники скаржаться на розбитість, швидку стомлюваність, біль у ділянці очей, лоба, тім’я, подвоєння предметів та погіршення зору. У них розвивається комплекс зорових функціональних розладів — астенопія.

Астенопія — це очний розлад або стомлення очей, що швидко настає під час зорової роботи, особливо при розгляді дрібних предметів, які розміщені на невеликій відстані від очей.

Захворювання найчастіше проявляється в осіб, що вже мають порушення зорової функції і яким вчасно не зробили корекцію зору.

Працівник сильно напружує очі під час:

  • прецизійних (високоточних) робіт;
  • робіт із використанням екранів електронно-променевих трубок як носіїв інформації;
  • робіт із текстами, зображеннями на паперових носіях інформації.

Під час роботи на близькій відстані виникає спазм акомодації.

 

Акомодація — пристосування ока до чіткого бачення предметів, які розміщені на різній відстані від нього.

За цього патологічного стану у потерпілого виникає біль в очах, головний біль, гіперемія кон’юнктиви. Також знижується гострота зору, з’являється стан хибної короткозорості.

Найнесприятливішою є прогресуюча короткозорість. За цього захворювання зір знижується на понад одну діоптрію на рік. Прогресуюча короткозорість може спричинити ускладнення — відшарування сітчастої оболонки ока, крововиливи в неї або в склоподібне тіло. Якщо своєчасно не вжити медикаментозних і немедикаментозних профілактичних заходів, не зробити хірургічне втручання, може виникнути сліпота.

Робота у вихідні та святкові дні
Валерій Бунчукінженер з охорони праці ТОВ «Лайф», Київ
Контроль за станом охорони мають здійснювати керівники та відповідальні особи всіх рівнів управління виробництвом. Допоможуть його належним чином організувати п’ять унікальних додатків, які розробив фахівець у сфері охорони праці Вам у поміч

Профілактика захворювань органів зору

Аби у працівників не виникли захворювання органів зору, потрібно:

  • дотримуватися раціонального режиму праці та відпочинку;
  • не допускати перенапруження очей. Якщо зорове навантаження неминуче, його слід дозувати, а в роботі робити перерви; забезпечити раціональне освітлення робочої зони та робочих місць;
  • проводити виробничу гімнастику, вводити мікропаузи;
  • забезпечити працівників, які виконують небезпечні роботи, індивідуальними засобами захисту очей;
  • проводити профілактичну вітамінізацію;
  • організовувати медичні огляди працівників.

Попередній огляд під час прийняття на роботу та періодичні медичні огляди необхідно проводити відповідно до пункту 6.2 таблиці додатка 4 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246 (табл.)

Медичні огляди осіб, що працюють на зорово-напружених роботах

Шкідливі та небезпечні фактори виробничого середовища і трудового процесу

Періодичність оглядів у лікувально-профілактичному закладі

Фах лікарів, що беруть участь у медичних оглядах

Зорово-напружені роботи: прецизійні, роботи з оптичними приладами і спостереження за екраном

раз на рік

офтальмолог

Прецизійні роботи з об’єктом розрізнення до 0,3 мм

раз на рік

офтальмолог

Зорово-напружені роботи з об’єктом розрізнення від 0,3 до 1 мм

раз на рік

офтальмолог

Зорово-напружені роботи, пов’язані з безперервним стеженням за екраном відеотерміналів (дисплеїв): менше ніж 4 год (за 8-годинну зміну), понад 4 год (за 8-годинну зміну)

раз на рік

офтальмолог невропатолог

Щоб не допустити проблем із зором, важливо повноцінно та збалансовано харчуватися, слідкувати за вагою, ходити на прогулянки та намагатися більше рухатися.

Як запобігти захворюванням органів зору Дізнайтеся більше про Лікувально-профілактичне харчування працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці

Як провести експертизу працездатності при захворюваннях органів зору

Аби нормалізувати стан працівника з астенопією або зі спазмом акомодації, потрібно перевести його на два місяці на роботу, де він не перенапружуватиме зір. Такому працівнику видають профбюлетень. Якщо виникає рецидив, потерпілого слід постійно перевести на іншу роботу, не пов’язану із сильним напруженням органів зору.

За прогресуючої короткозорості прогноз, як правило, сприятливий, якщо провели ранню діагностику патологічного процесу. У цих випадках працівника потрібно відсторонити від роботи з місячним відпочинком для очей.

За стаціонарної неускладненої короткозорості зір слід відкоригувати окулярами. Якщо патологічний процес прогресує, рекомендовано тимчасово припинити трудову діяльність, за якої працівник виконує точну зорову роботу, або змінити спеціальність.

Відповідальність роботодавця за ненадання відпустки за роботу на комп’ютері

Правила безпечної роботи

Насамкінець сформулюємо основні правила безпечної роботи, які допоможуть вберегти зір працівників від професійних хвороб:

  1. Забезпечте раціональне освітлення робочої зони і робочих місць.
  2. Контролюйте, щоб працівники чергували роботу з відпочинком.
  3. Ініціюйте виробничу гімнастику.
  4. Організуйте медичні огляди.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді