Інструкції з охорони праці в медичних закладах

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Керівник медичного закладу видає наказ про затвердження інструкцій з охорони праці в медичному закладі. Ознайомтесь з прикладом такого наказу та скачайте перелік інструкцій з охорони праці в медичних закладах.

У статті 13 Закону про охорону праці передбачено обов’язок роботодавця створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З цією метою на підприємстві розробляють і затверджують положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що встановлюють правила виконання робіт та поведінки працівників на території закладу, в усіх приміщеннях, на кожному робочому місці відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці.

Інструкція з охорони праці — це нормативний акт, що містить обов’язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства і будівельних майданчиках або в інших місцях, де за дорученням власника чи уповноваженого ним органу виконуються ці роботи, трудові чи службові обов'язки.

Інструкції розробляються з урахуванням вимог Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 29.01.1998 № 9.

Інструкції з охорони праці в медичних закладах

Інструкції з ОП в медичних закладах встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території закладу, у всіх приміщеннях, на кожному робочому місці відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці. Вони розробляються або за професіями, або на окремі види робіт відповідно до переліку.

Перелік інструкцій з ОП в медичному закладі затверджує керівник цього закладу. Він видає наказ «Про затвердження інструкцій з охорони праці», до якого додається перелік інструкцій з охорони праці, які діють у медичному закладі. Це такі документи, наприклад:

  • Інструкція з охорони праці медичного реєстратора;
  • Інструкція з охорони праці акушерки;
  • Інструкція з охорони праці сестри медичної;
  • Інструкція з охорони праці лікаря – хірурга;
  • Інструкція з охорони праці прибиральника території та інші.

У наказі вказується дата, з якої вводяться в дію інструкції, а також прописуються обов’язки відповідального за охорону праці та керівників структурних підрозділів щодо тиражування, ознайомлення та перегляду інструкцій.

Чи можна не розробляти інструкцію з охорони праці

Інструкції з ОП працівників медзакладів мають систематично, не рідше одного разу на 5 років (для робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, — не рідше ніж один раз на 3 роки), переглядатися на відповідність вимогам чинних нормативно-правових актів з охорони праці.

Пам’ятайте, інструкції з охорони праці в медичному закладі та інші документи з ОП — це те, на що звертають особливу увагу при перевірці. Переконайтесь, що всі документи впорядковані належним чином.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді