Робота з кран-балкою: вимоги безпеки та призначення відповідальної особи

1019

Запитання

На підприємстві в роботі використовують кран-балку: чи потрібно призначати відповідальну особу та які аспекти вона має контролювати?

Відповідь

image68

Експлуатуємо вантажопідіймальні крани та обладнання безпечно

Згідно з роз'ясненням Державної служби з питань праці, на підприємстві при експлуатації кран-балок слід призначити працівників, відповідальних:

  • за нагляд за безпечною експлуатацією обладнання;
  • за утримання обладнання в справному стані;
  • за безпечне проведення робіт вантажопідіймальними кранами, машинами, мобільними підйомниками.

Робота з кран-балкою: вимоги безпеки та призначення відповідальної особиIнструкція з охорони праці для кранівників (машиністів) кранів мостового типу

Відповідальний працівник, який здійснюватиме нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією, має попередньо пройти підготовку та перевірку знань з охорони праці. Зокрема, така особа має знати вимоги правил та відповідних інструкцій для:

  • машиністів обладнання;
  • стропальників;
  • слюсарів (електрослюсарів) з ремонту та обслуговування обладнання.

Також слід вивчити інструкції виробників щодо монтажу та експлуатації обладнання.  

У паспорті обладнання слід зазначити посаду, прізвище, ім’я та по батькові відповідальної особи, а також номер та дату наказу про призначення (з підписом самого працівника).

Зауважте також: необхідно зробити допуски до виконання своїх обов’язків обслуговувальним і ремонтним персоналом.

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2154

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13770

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69857

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91788

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1124