Безпека праці на хімічному підприємстві

571

Запитання

Які правила безпечної роботи з сильнодіючими отруйними речовинами?

Відповідь

image33

Як безпечно працювати в хімічних лабораторіях

Пропонуємо спиратися на позицію Держпраці, виокремлюючи основні вимоги безпеки під час роботи зі СДОР (сильнодіючими отруйними речовинами). Йдеться про такі правила:

  • застосування СДОР можливе лише в тих технологічних або хімічних процесах, в яких вони необхідні, а заміна їх неотруйними або менш отруйними речовинами неможлива;
  • працівники, яких прийняли на постійну роботу зі СДОР, обов'язково повинні пройти попередній медичний огляд (періодичний медогляд проходять щонайменше раз на пів року);
  • усіх залучених до робіт зі СДОР потрібно, забезпечити спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту (згідно з нормами).

Безпека праці на хімічному підприємстві Порядок дій у разі хімічної небезпеки

Крім того, про обережність потрібно пам'ятати і самим працівникам, які контактують з небезпечними речовинами.

Безпека праці на хімічному підприємстві Якщо СДОР або їх розчини потрапили на шкіру, потрібно негайно промити це місце знешкоджувальним складом (3-5% розчин кальцинованої соди) або хлорновапняним молоком, а лише потім промити шкіру у воді.

Також працівникам потрібно бути уважними і пам'ятати про правила прийому їжі після зняття спецодягу. Так, слід обмити руки знешкоджувальним розчином хлораміну або хлорновапняним молоком (1 частина хлорного вапна на 10 частин води), або ж 0,5%-ним розчином марганцевокислого калію, а потім — вимити обличчя та руки водою з милом і прополоскати рот.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3939

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27397

Наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство

Визначити обов'язки працівників, які відповідатимуть на підприємстві за технічний стан, безпечну експлуатацію газового господарства та за облік використаного природного газу допоможе наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство.
10147

Як оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

У статті наводимо приклад Акта-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки на території підприємства (структурного підрозділу, дільниці), який ви можете адаптувати до умов вашого підприємства.
5061