Земляні роботи: безпека та дозволи

559

Запитання

Чи потрібен дозвіл на земляні роботи, якщо ми копатимуть усього на півтора метри?

Відповідь

Земляні роботи можуть передбачати різний обсяг та застосування різних методів: як ручного, так і механічних (екскаватор, бурильні установки тощо).

Охоронні зони інженерних комунікацій та електричних мереж: що варто знати

У Держпраці уточнили, що наряд-допуск на роботи потрібен тоді, коли глибина траншей або котлованів становить понад два метри, або ж у разі проведення робіт у зоні розташування підземних комунікацій (електрокабелі чи газопроводи). Такий письмовий дозвіл має містити перелік необхідних заходів з охорони праці.

Також варто пам'ятати про такі правила безпеки:

  • на місці копання котлованів, траншей або ям встановлюють огорожі, попереджувальні знаки й написи (у темний час доби — сигнальне освітлення);
  • місця переходу через траншеї обладнують перехідними містками (у темний час доби вони повинні бути освітлені);
  • викинуті землю та будматеріали слід збирати у місці, яке не заважатиме рухові транспорту та пішоходів.

Крім того, слід пам'ятати, що усі працівники, залучені до земляних робіт, повинні бути повнолітніми, мати практичні навички та пройти відповідні інструктажі та навчання з охорони праці.

Якщо робітники виявлять відсутні на план-схемі підземні комунікації, роботи слід зупинити до отримання дозволу. Так само зупиняють працю у разі появи небезпеки (можливість зсуву ґрунту, виявлення вибухонебезпечних предметів, шкідливих речовин тощо).

Що ж до глибини траншей із вертикальними стінками без кріплення, то максимальна дозволена глибина становить:

  • до 1 метра — для насипних, піщаних, гравійних ґрунтів та ґрунтів з великими уламками каміння; 
  • до 1,25 метра —для супісків;
  • до 1,5 метра — для суглинків та глин;
  • до 2 метрів — в особливо щільних і нескельних ґрунтах.

Зауважте: йдеться про нескельні й незамерзлі ґрунти вище рівня ґрунтових вод (за відсутності поблизу підземних споруд). 

Джерело: Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безпека праці при звалюванні дерев

Під час звалювання дерев дуже важливо дотримуватися визначеної у законодавстві послідовності дій. Про те, як безпечно організувати роботи з видалення дерев і які нормативні документи визначають ці вимоги — далі у статті.
3909

Охорона праці під час вантажно-розвантажувальних робіт

Як забезпечується охорона праці під час безпечного виконання вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві? Дізнайтеся, як розробити й затвердити відповідну організаційно-технологічну документацію, яких вимог законодавства дотримуватися.
27280

Наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство

Визначити обов'язки працівників, які відповідатимуть на підприємстві за технічний стан, безпечну експлуатацію газового господарства та за облік використаного природного газу допоможе наказ про призначення особи, відповідальної за газове господарство.
10042

Як оформити акт-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

У статті наводимо приклад Акта-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки на території підприємства (структурного підрозділу, дільниці), який ви можете адаптувати до умов вашого підприємства.
4993