Організація СУОП на підприємстві

Державна служба України з питань праці (Держпраці) у листі від 18.12.2015 № 5820/0/4.4-06/6/ДП-15 роз’яснила питання щодо системи управління охороною праці (СУОП) на підприємстві.

Держпраці зазначає, що роботодавець повинен створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів та забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці (стаття 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII).

Для цього роботодавець організовує функціонування СУОП, враховуючи всі фактори, які впливають на стан охорони праці, аби унеможливити виникнення небезпечних ситуацій.

Керівництво підприємства повинно визначити обов'язки, функції, розподіл відповідальності та підзвітності. Відповідальність та повноваження має бути задокументовано та доведено до відома відповідних осіб (розділ 4 OHSAS 18001:2010 «Системи управління гігієною та безпекою праці. Вимоги»).

Задокументувати конкретні повноваження працівника у сфері охорони праці можна в посадових інструкціях.

Держпраці наголошує, що Рекомендації щодо побудови, впровадження та удосконалення системи управління охороною праці, що були затверджені Головою Держгірпромнагляду 07.02.2008, носять виключно рекомендаційний характер. Тому при розробці власної системи управління охороною праці суб'єкт господарювання може лише опиратися на зазначені Рекомендації.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
27

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23694

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36708

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10552

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32704

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді