Щодо порядку повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг

Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України був роз’яснений порядок повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг.

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України у листі від 27.06.2013 № 6217/0/5-10/6/13 роз’яснила порядок повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг.

Роз’яснення підготовлено у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадженні господарської діяльності» від 20.06.2013 № 353-VII (далі — Закон) та з урахуванням змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарчої діяльності», внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кодексу цивільного захисту України» від 02.10.2012 № 5404-VI.

Так, на виконання норм Закону в разі виявлення порушень, які дають право заборони виконання робіт, виробництва на підставі відповідного акта перевірки, видається розпорядження про заборону (обмеження) робіт (виробництва).

При цьому не пізніше наступного дня з дня видання розпорядження територіальне управління має звернутися до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням суб’єкта господарювання з адміністративним позовом.

Заборона виконання робіт, виробництва, обгрунтованість якої має бути підтверджена адміністративним судом, не застосовується, а розпорядження підлягає негайному скасуванню органом державного нагляду (контролю) у разі, якщо:

1) територіальне управління в установлений Законом строк не звернулося до адміністративного суду з відповідним позовом;

2) позовну заяву повернено територіальному управлінню ухвалою адміністративного суду і така ухвала набрала законної сили;

3) адміністративний суд ухвалив постанову, якою відмовив територіальному управлінню у підтвердженні обгрунтованості заборони робіт (виробництва), або постанову про відсутність підстав для вжиття таких заходів, і така постанова набрала законної сили;

4) протягом 30 робочих днів з дня видання (прийняття) відповідного розпорядження про заборону робіт (виробництва) їх обгрунтованість не буде підтверджено постановою адміністративного суду, що набрала законної сили.

Застосовані адміністративним судом заходи реагування за позовом територіального управління, а також вжиті територіальним управлінням заходи, обгрунтованість яких підтверджена адміністративним судом, скасовуються адміністративним судом у порядку, встановленому процесуальним законом.

У разі, якщо заборону виконання робіт, виробництва підтверджено адміністративним судом, застосовується процедура пломбування відповідних об’єктів (машин і механізмів) у порядку, визначеному Положенням про організацію та здійснення державного гірничого нагляду, державного нагляду (контролю) у сфері промислової безпеки та охорони праці в системі Держгірпромнагляду України, затвердженому наказом МНС від 11.08.2011 № 826 (далі — Положення), в частині, що не суперечить Закону.

У випадку, коли виявлені під час здійснення перевірки суб’єкта господарювання (виробничого об’єкта) порушення не несуть загрозу життю працюючих та не потребують заборони виконання робіт, виробництва, на підставі відповідного акта складається припис у порядку, визначеному Положенням.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23671

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36704

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10534

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32677

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді