Хімічна безпека за новими стандартами: бізнес може не розкривати детальну рецептуру

Кабмін схвалив порядок, який вже діє у ЄС

Хімічна безпека за новими стандартами:  бізнес може не розкривати детальну рецептуру

Кабмін схвалив Порядок реєстрації повідомлень про використання альтернативної назви хімічної речовини (далі — Порядок). Він набуде чинності 29 червня 2024 року.

Хімічна небезпека: чим загрожує та як надати першу допомогу

Документ розроблено на виконання статті 48 Закону «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією» від 01.12.2022 № 2804-IX і покликаний наблизити національне законодавство до європейського. Фактично в Україні вводять дозвільну процедуру, яка вже діє у ЄС відповідно до технічного Регламенту CLP. Така процедура дозволяє забезпечити належний рівень хімічної безпеки та водночас захистити комерційну таємницю підприємств, що працюють у цій сфері.

Що таке Регламент CLP

Порядок стосується компаній, які хочуть приховати свої унікальні формули від конкурентів. Хімічні рецептури можуть бути результатом багаторічних досліджень і значних фінансових інвестицій. Розкриття точного складу продукту може призвести до втрати конкурентних переваг і сприяти копіюванню продукту іншими учасниками ринку.

Порядок передбачає можливість для підприємств застосовувати альтернативну назву речовин при інформуванні споживачів про склад своєї продукції та її безпечність.

Для цього компанія має через платформу «ЕкоСистема» звернутися до Міндовкілля з відповідною заявою. Міністерство розглядає таке звернення та, у разі прийняття позитивного рішення, вносить його до Державного реєстру повідомлень про використання альтернативної назви хімічної речовини. Після цього підприємство може використовувати альтернативну назву певної хімічної речовини в інформації про небезпеку хімічної продукції та в паспорті безпечності хімічної продукції.

Зауважте: 10 травня 2024 року Уряд затвердив Технічний регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції, який імплементує норми Регламенту CLР. Документ набере чинності 15 листопада 2024 року.

Джерело: Міндовкілля

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Впроваджуємо Правила внутрішнього трудового розпорядку

Правила внутрішнього трудового розпорядку (ПВТР) регулюють трудові відносини та є обов’язковими для усіх працівників підприємства. Під час інспектування фахівці Держпраці перевіряють, чи ознайомлені працівники з Правилами. Дізнайтеся, хто має розробити та ввести в дію ПВТР.
19121

Можливості використання штучного інтелекту в охороні праці

ШІ вже найближчим часом може стати надійним помічником, який буде допомагати фахівцям з охорони праці значно економити час для виконання різних задач. Роль штучного інтелекту в охороні праці буде дуже стрімко розвиватися. Він зможе вже найближчим часом стати однією із базових компетенцій сучасних спеціалістів з ОП.
125

Правила будови і безпечної експлуатації електроустановок споживачів

Яким вимогам повинні відповідати працівники, котрі обслуговують електроустановки споживачів? Як створити безпечні умови праці для таких працівників? Хто і за що несе відповідальність під час виконання робіт в електроустановках? Експерт проаналізував Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів, щоб відповісти на ці та інші питання.
67386

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
61993

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
140777

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді