Хімічна безпека за новими стандартами: бізнес може не розкривати детальну рецептуру

Кабмін схвалив порядок, який вже діє у ЄС

Хімічна безпека за новими стандартами:  бізнес може не розкривати детальну рецептуру

Кабмін схвалив Порядок реєстрації повідомлень про використання альтернативної назви хімічної речовини (далі — Порядок). Він набуде чинності 29 червня 2024 року.

Хімічна небезпека: чим загрожує та як надати першу допомогу

Документ розроблено на виконання статті 48 Закону «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією» від 01.12.2022 № 2804-IX і покликаний наблизити національне законодавство до європейського. Фактично в Україні вводять дозвільну процедуру, яка вже діє у ЄС відповідно до технічного Регламенту CLP. Така процедура дозволяє забезпечити належний рівень хімічної безпеки та водночас захистити комерційну таємницю підприємств, що працюють у цій сфері.

Що таке Регламент CLP

Порядок стосується компаній, які хочуть приховати свої унікальні формули від конкурентів. Хімічні рецептури можуть бути результатом багаторічних досліджень і значних фінансових інвестицій. Розкриття точного складу продукту може призвести до втрати конкурентних переваг і сприяти копіюванню продукту іншими учасниками ринку.

Порядок передбачає можливість для підприємств застосовувати альтернативну назву речовин при інформуванні споживачів про склад своєї продукції та її безпечність.

Для цього компанія має через платформу «ЕкоСистема» звернутися до Міндовкілля з відповідною заявою. Міністерство розглядає таке звернення та, у разі прийняття позитивного рішення, вносить його до Державного реєстру повідомлень про використання альтернативної назви хімічної речовини. Після цього підприємство може використовувати альтернативну назву певної хімічної речовини в інформації про небезпеку хімічної продукції та в паспорті безпечності хімічної продукції.

Зауважте: 10 травня 2024 року Уряд затвердив Технічний регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції, який імплементує норми Регламенту CLР. Документ набере чинності 15 листопада 2024 року.

Джерело: Міндовкілля

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок відповіді на припис інспектора праці

За результатами інспекційного відвідування інспектор складе акт, а якщо виявить порушення законодавства про працю — припис про їх усунення. Як надати відповідь на припис про усунення порушень інспектора праці? Скористайтеся підготовленим нашим експертом зразком відповіді як орієнтиром.
29771

Термін використання засобів індивідуального захисту

Засоби індивідуального захисту зменшують вплив на працівників небезпечних та шкідливих чинників, запобігають нещасним випадкам і професійним захворюванням. Проте важливо вміти правильно ними користуватися і знати, яким має бути строк носіння спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, щоб вони дійсно захищали працівника.
22506

Засоби індивідуального і колективного захисту від ураження електричним струмом

Для збереження життя та здоров’я працівників під час роботи з електрообладнанням, призначеним для загального користування, та електроустановками застосовують засоби індивідуального і колективного захисту від ураження електричним струмом.
66573

Як організувати адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці

Одним із основних видів контролю за станом охорони праці на підприємстві є триступеневий адміністративно-громадський контроль. Хто та як має його організувати? Чи обов’язково всім підприємствам дотримуватись триступеневої схеми контролю, — роз'яснюємо у статті.
26467

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді