Інспектори перевірятимуть скарги на мобінг: проєкт закону пройшов перше читання

Рада планує розширити перелік підстав для позапланових перевірок

Інспектори перевірятимуть скарги на мобінг: проєкт закону пройшов перше читання

Верховна Рада прийняла у першому читанні проєкт Закону Про внесення змін до статті 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроєкт № 11044), який стосується перевірок із питань вчинення мобінгу щодо працівників.

Забезпечуємо здоровий психологічний клімат у колективі

Законопроєкт пропонує встановити, що у період дії воєнного стану за заявою працівника або профспілки Держпраці може здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю з питань:

  • додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ;
  • вчинення мобінгу;
  • виявлення неоформлених трудових відносин;
  • законності припинення трудових договорів.

Перевірки стосуватимуться юридичних осіб незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання та фізичних осіб, які використовують найману працю.

Якщо парламентарії приймуть цей документ, то Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок відповіді на припис інспектора праці

За результатами інспекційного відвідування інспектор складе акт, а якщо виявить порушення законодавства про працю — припис про їх усунення. Як надати відповідь на припис про усунення порушень інспектора праці? Скористайтеся підготовленим нашим експертом зразком відповіді як орієнтиром.
29771

Термін використання засобів індивідуального захисту

Засоби індивідуального захисту зменшують вплив на працівників небезпечних та шкідливих чинників, запобігають нещасним випадкам і професійним захворюванням. Проте важливо вміти правильно ними користуватися і знати, яким має бути строк носіння спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, щоб вони дійсно захищали працівника.
22506

Засоби індивідуального і колективного захисту від ураження електричним струмом

Для збереження життя та здоров’я працівників під час роботи з електрообладнанням, призначеним для загального користування, та електроустановками застосовують засоби індивідуального і колективного захисту від ураження електричним струмом.
66573

Як організувати адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці

Одним із основних видів контролю за станом охорони праці на підприємстві є триступеневий адміністративно-громадський контроль. Хто та як має його організувати? Чи обов’язково всім підприємствам дотримуватись триступеневої схеми контролю, — роз'яснюємо у статті.
26467

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді