Дистанційна робота: у Раді розглядають оновлення регулювання

Дізнайтесь, який комітет вже підтримав зміни до КЗпП

Дистанційна робота: у Раді розглядають оновлення регулювання Чи можна інструктажі з охорони праці проводити дистанційно

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує парламентарям прийняти за основу проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи (реєстр. № 10164-1; далі — законопроєкт).

Законопроєкт пропонує регламентувати питання:

  • службових відряджень надомних і дистанційних працівників, які працевлаштовані за трудовим договором;
  • переведення одного з батьків дитини до 14 років, яка навчається в закладах загальної середньої освіти дистанційно, не тільки на дистанційну, але й на надомну роботу.

Надомна робота — це форма організації праці, за якої робота працівник виконує роботу за місцем проживання або в інших визначених ним приміщеннях. Такі приміщення характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів, необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами, але поза виробничими чи робочими приміщеннями роботодавця (ст. 60-1 КЗпП).

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, у будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (ст. 60-2 КЗпП).

Ідея увести в чинне законодавство таку норму виникла у зв’язку з тим, що триває військова агресія рф проти України, тому заклади загальної середньої освіти змушені перебувати на змішаній формі навчання — очно-дистанційній. Така ситуація є виправданою з огляду на безпеку для дітей і педагогічних працівників, однак створює труднощі для батьків.

Якщо парламентарі ухвалять таку норму, вона діятиме на постійній основі, не лише у період воєнного часу.

Джерело: Офіційний вебпортал ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді