Затверджено Методику розрахунку розподілу рівнів електромагнітного поля

Міністерство охорони здоров’я України наказом від 29.11.2013 № 1040 затвердило Методику розрахунку розподілу рівнів електромагнітного поля.

Міністерство охорони здоров’я України наказом від 29.11.2013 № 1040 затвердило Методику розрахунку розподілу рівнів електромагнітного поля.

Ця Методика встановлює єдиний порядок проведення розрахунків розподілу рівнів електромагнітного поля референс-центрами електромагнітних полів та інших фізичних факторів.

Для розрахунку розподілу рівнів електромагнітного поля застосовуються Методика та методичні вказівки, визначені в пункті 1.6.12 глави 1.6 розділу 1 Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань, затверджених наказом МОЗ від 01.08.1996 № 239.

Методика вміщує таблицю, за якою визначаються граничнодопустимі рівні електромагнітного поля, які створюють радіостанції (безперервне випромінювання, амплітудна або кутова модуляція).

Також в ній наведені формули: визначення граничнодопустимих рівнів ЕМП, які створюють телевізійні і радіостанції в діапазоні частот від 48 до 1000 МГц; розрахунку електричної складової електромагнітного поля, що створюється кожною з антен; розрахунку густини потоку енергії, що створює антена.

Методика містить вимоги, яким має відповідати напруженість ЕМП, що створюється всіма джерелами на межі санітарно-захисної зони в залежності від зміни радіочастотного діапазону.

Розрахунки розподілу рівнів електромагнітного поля оформлюються відповідно до пункту 4 Порядку видачі дозволу на проведення діагностичних, експериментальних, випробувальних, вимірювальних робіт на підприємствах, в установах та організаціях, діяльність яких пов'язана з використанням джерел неіонізуючого випромінювання, затвердженого постановою КМУ від 1.10.2013 № 761.

За результатами розрахунку розподілу рівнів електромагнітного поля референс-центри електромагнітних полів та інших фізичних факторів надають рекомендації щодо зміни технічної конфігурації радіотехнічного об’єкта з метою приведення електромагнітної ситуації на прилеглій території у відповідність до вимог Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань, затверджених наказом МОЗ від 01.08.1996 № 239

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23684

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10548

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді