Замість КЗпП: оприлюднили проєкт Трудового кодексу

Новий Кодекс має спростити регулювання та водночас підвищити відповідальність за створення належних умов праці на підприємстві

image19

Документи, які набули чинності 1 січня 2024 року

Спільний представницький орган профспілок оприлюднив проєкт Трудового кодексу, розроблений урядом.

Цей Кодекс має замінити Кодекс законів про працю, який ухвалено ще в 1971 році. Таким чином у Кабінеті Міністрів хочуть позбавитися застарілих норм законодаства та сприяти дерадянізації законодавства. Зокрема, серед базових принципів розробки проєкту названо збалансування інтересів сторін трудових відносин, зниження рівня державного втручання, спрощення процедур укладання та розірвання трудових відносин, забезпечення недискримінації працівників та захисту материнства, дітей і молоді. 

Документ включає в себе норми законів:

  • «Про оплату праці»;
  • «Про відпустки»;
  • «Про охорону праці»;
  • «Про колективні угоди та договори»;
  • «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». 

Передбачено в документі впровадження нової національної системи запобігання виробничим ризикам. Вона має спиратися на європейський досвід та ґрунтуватиметься на принципах оцінювання, контролю ризиків та управління ними. За рахунок цього в уряді хочуть:

  • підвищити рівень захисту життя та здоров’я працівників;
  • підвищити відповідальність роботодавців за створення належних умов праці та безпечного робочого середовища;
  • спростити законодавство у сфері безпеки та здоров’я працівників, зменшивши адміністративне та регуляторне навантаження на роботодавця;
  • запровадити механізми покращення умов безпеки працівників та відповідних економічних стимулів;
  • посилити чесну конкуренцію, розширивши доступ українських підприємств до міжнародного ринку та підвищуючи їхню конкурентоспроможність на цьому ринку;
  • імплементувати норм законодавства Європейського Союзу в національне законодавство. 

Також Трудовий кодекс має врегулювати низку інших питань щодо укладення трудових договорів, робочого часу, надання відпусток тощо.

Джерело: СПО профспілок

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про дорожньо-транспортну пригоду

Визначити заходи за результатами службового розслідування ДТП, що сталося з транспортним засобом підприємства, допоможе наказ про дорожньо-транспортну пригоду. Як його скласти — далі у статті.
115

Що потрібно знати про цивільно-правовий договір на виробництві

Чим відрізняється цивільно-правовий договір від трудового? Коли ЦПД визнають трудовим? Який штраф чекає на роботодавця за неоформлених працівників? Як розслідувати нещасний випадок із підрядником? Відповіді на ці та інші питання — далі у статті.
5253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді